Na hlavný obsah

16 000 ember a gyűlölet ellen és a szolidaritás mellett Pozsonyban

A múlt szerdai gyilkosság áldozatai emlékére szervezett pozsonyi szimpátiatüntetés felhívta a figyelmet a másság tolerálására és a kisebbségek elfogadására. Sokan a politikusok felelősségének tekintik, hogy idáig elharapózott a gyűlöletkeltés.

16 000 ember a gyűlölet ellen és a szolidaritás mellett Pozsonyban
Foto: TASR/Dano Veselský

Egy szélsőséges nézeteket követő középiskolás gyilkolt meg előre kitervelt módon a homoszexualitásuk miatt két fiatalt a múlt szerdán Pozsony belvárosában. A tettével a világhálón dicsekedett, később öngyilkosságot követett el. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem kéne szembenéznünk, azzal, hogy mi vezetett a gyilkosság kiterveléséhez és annak elkövetéséhez. A múlt pénteken erre tettek kísérletet több ezren, akik a Tepláreň melegbárnál összegyűltek hogy kifejezzék szolidaritásukat az LMBTQ közösségel. A becslések alapján 16 000-en vonultak utcára a két áldozat emlékére.

A tömeg szivárványos léggömböket és zászlókat lengetve vonult a Vár utcából, a tett helyszínéről a kulturális minisztérium épülete elé, majd a Szlovák Nemzeti Felkelés terén színészek és közéleti szereplők szólították fel a kormányt, hogy tegyen többet a szexuális kisebbségek védelméért. A menetet az Inakosť kezdeményezés szervezte, akik célja ezzel az akcióval az volt, hogy a szlovák társadalom nagy része az LMBTQ közösséggel szembeni gyűlöletkeltést egyértelmű elítélje. A szimpátiatüntetésen felszólalt Zuzana Čaputová államfő is, emlékeztetve, hogy az ország több fiatal életet veszített el a napokban a felelőtlenség, illetve a gyűlölködés miatt.

A szlovákiai magyar közvélemény egy részét is mélyen megérintették a történtek. A Komprumisszum blog portálon Gyimesi Györgynek, az OĽaNO parlamenti képviselőjenek címeztek egy levelet, aki a nyár folyamán terjesztett egy javaslatot a parlament elé, amiben korlátozná az LMBTQ közösségek szimbólumainak megjelenítését. A nonprofit szervezet honlapján közétett levélben arra hívták fel a figyelmet, hogy a parlamenti képviselő által használt opportunista retorika támadja a szexuális kisebbségeket, és ez segített oda eljutni, hogy a kisebbségek elleni agresszió kicsúcsosodjon és emberéleteket követeljen magával.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban