Na hlavný obsah

Utolsó szög a kormánykoalíció koporsójába?

A szexuális kisebbségek jelképeinek megjelenítésével kapcsolatos törvényjavaslat tovább mélyíti a kormánykoalícióban megjelenő szakadékokat.

Utolsó szög a kormánykoalíció koporsójába?
Gyimesi György (b) parlamenti képviselő és Igor Matovič pénzügyminiszter. Foto: TASR/Jakub Kotian

Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič pénzügyminiszter helyesli azt a javaslatot, amit pártja frakciójának képviselője, Gyimesi György az ellenzéki ĽSNS-ből kivált Tomáš Tarabával közösen nyújtott be a parlamentbe. Michal Krajniak szociális miniszter, a Sme rodina politikusa szintén támogtja a szexuális kisebbségeket szimbolizáló jelképek elhelyezésének tilalmát középületeken

A törvénymódosító javaslattal kapcsolatban nincs konszenzus a legnagyobb kormánypárton belül. Michal Šipoš, az OLaNO frakcióvezetője tiltakozik az indítvány ellen, Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő pedig felszólította Gyimesit, hogy vonja vissza törvénymódosító javaslatát. A koalícióval együtt gyakorlatilag a párt is kettészakadt a családtámogatási támogatás és a szivárványos zászlóval kapcsolatos törvénymódosítás miatt.

A pénzügyminiszter és Gyimesi képviselő a szélsőjobboldali politikusokkal való lepaktalással megszegte a koalíciós pártok közötti megállapodási szerződést.Az ellenzéki csoportokkal való szavazás kezd rendszerré alakulni a koalíción belül. Ennek következtében a kabinet tagjai között éleződik a konfliktus, ami a kormány bukásához is vezethet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban