Na hlavný obsah

Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a népszavazás egyik kérdésével

Zuzana Čaputová államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a népszavazás egyik kérdésével, amely a kormány lemondásával kapcsolatos. A bíróság döntésétől függ, hogy az államfő által kiírt népszavazáson egy vagy két kérdést fognak-e feltenni.

Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a népszavazás egyik kérdésével
Foto: TASR

Az Alkotmánybíróság tavaly hozott döntése szerint nem lehet népszavazással leállítani egy hatósági szerv megbízatási idejét. „Ez a megállapítás a kormányt is érintheti. Más szóval: hatósági szerv megbízatási idejét csak akkor lehet lerövidíteni népszavazással, ha ez az alkotmányban is benne van, ebben azonban még ilyen lehetőség nem szerepel“ – állapította meg az államfő.

Az államfő, legalább egy kérdéssel, kiírja az előrehozott választásokról szóló népszavazást. Azt a kérdést, amely a választási ciklus lerövidítéséről szól – akár népszavazás útján, akár parlamenti határozattal -, és az előrehozott választások kiírását érinti, biztosan felteszik a népszavazáson. Ez szerinte összhangban van az alkotmánnyal.

A Smer-SD képviselői augusztus végén 406 039 aláírást adtak le az elnöki palotában a kormány megbuktatásáról és az Alkotmány módosításáról szóló népszavazás kiírása céljából.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban