Na hlavný obsah

A világ politikusainak reakciója II. Erzsébet halálára

II. Erzsébet halálára szinte azonnal reagáltak a világ vezető politikusai, és kivétel nélkül a tisztelet hangján emlékeztek meg róla.

A világ politikusainak reakciója II. Erzsébet halálára

Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke részvét-nyilvánításában azt írta, uralkodása alatt II. Erzsébet királynő mindenki számára példát mutatott és inspirációt jelentett, és hét évtizedes állhatatos uralkodása és elkötelezettsége országa szolgálatában a számos globális változás közepette példaképpé és inspirációvá tette őt mindannyiunk számára.

Eduard Heger kormányfő szerint II. Erzsébet tisztelt és elismert uralkodó volt, az újkori monarchia szimbóluma. Távozásával az emberiség történetének egy egész korszaka zárul le.

A politikusok részvétnyilvánításának felsorolása hosszan folytatható lenne, közülük kiemeljük António Guterrest, az ENSZ főtitkárát, aki azt írta, „II. Erzsébetet, mint az Egyesült Királyság leghosszabb életű legtovább uralkodó államfőjét, széles körben tisztelték könyörületessége, méltósága és elhivatottsága miatt világszerte. Nyugalmat sugárzó jelenlét volt elsöprő változások évtizedeiben, ideértve az afrikai és ázsiai gyarmati uralom felszámolását és a nemzetközösség fejlődését” – áll Guterres üzenetében.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közleményében azt írta, a legnehezebb szívvel fogadtuk II. Erzsébetnek, Kanada leghosszabban uralkodó királynőjének a halálát. „Állandó része volt életünknek és a kanadaiaknak tett szolgálatai örökké fontos részét fogják képezni országunk történetben”.

Olaf Scholz német kancellár „példaképként és egyebek között Németországban is milliók ihleteként” méltatta II. Erzsébetet. Mindenek előtt „a második világháború borzalmait követő brit-német kibékülés érdekében” tett erőfeszítéseit emelte ki.

Mario Draghi olasz miniszterelnök részvétnyilvánító üzenetében úgy fogalmazott, hogy II. Erzsébet „a világtörténelem főszereplője volt az utóbbi hetven évben”.

Ferenc pápa a brit királyi családnak címzett részvétnyilvánító üzenetében II. Erzsébet királynő hitét és kötelességtudatát méltatta.

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök is az új brit királynak, III. Károlynak az eddigi uralkodó, II. Erzsébet királynő halála miatt.

A Fehér Ház közleményében, amelyet Joe Biden amerikai elnök és felesége adott ki, egyebek közt az áll, hogy II. Erzsébet királynő élen járt az újonnan létrejött független országok tiszteletében. Számára nagyon fontos volt a népek szabadságának ügye, és páratlan államfői képességével és állhatatosságával hozzájárult az Egyesült Királyság és Egyesült Államok közötti szövetség elmélyítéséhez és különlegessé tételéhez. A Capitoliumon félárbocra eresztették az amerikai nemzeti lobogót a királynő iránti tisztelet jeléül.

(TASR, mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban