Na hlavný obsah

Meghalt II. Erzsébet királynő

A negyvenedik brit uralkodó 70 évig volt hatalmon. A fia, III. Károly néven lép a történelem színpadára.

Meghalt II. Erzsébet királynő

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója. A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó, aki III. Károly néven lép a történelem színpadára.

Az új király, Károly, feleségével, Kamillával csütörtökön még Balmoralban marad, majd pénteken visszatérnek Londonba. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

„Mélységesen gyászoljuk egy nagyra becsült uralkodó és egy szeretett édesanya halálát. Tudom, hogy elvesztése az egész országot, a Nemzetközösséget, valamint a világot is mélyen megérinti”

– írta közleményében a trónra lépett király.

Csütörtökön jelentették be, hogy II. Erzsébet királynő orvosi felügyelet alatt áll. A közleményben az állt: „A ma reggeli további vizsgálatokat követően a királynő orvosai aggódnak őfelsége egészségéért, és azt javasolták, hogy maradjon orvosi felügyelet alatt. A királynő továbbra is jól érzi magát, és Balmoralban tartózkodik.” A helyszínre érkezett a családja.

„Békében ment el a királynő ma délután” – jelentette magyar idő szerint 19.30-kor a Buckingham palota közleményében.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára. A királynő az Egyesült Királyságon 14 nemzetközösségi állam és az anglikán egyház feje. Születésekor senki nem gondolta, hogy valaha a trón várományosa lehet. Végül alig 25 évesen koronázták királynővé. 70 éves uralkodása alatt 15 miniszterelnököt nevezett ki.

Kormányok jöttek-mentek, II. Erzsébet azonban mindig ott volt a népének. Személye biztonságot és állandóságot jelentett még a legnagyobb viharokban is. Az Erzsébet-kor most véget ért. Míg az egész világ gyászol, Lilibeth szeretett Fülöpje oldalán újra békére lelt.

II. Erzsébet temetésére a protokoll szerint tíz nappal a halála után kerül sor. Halálával életbe lépett az évtizedekkel ezelőtt előkészített London Bridge kódnevű művelet. A gyászhír bejelentését követően pontos menetrend menetrend szabályozza a következő napok történéseit, és Károly király kötelezettségeit, aki ma kora este beszédet intéz a nemzethez és találkozik Liz Truss miniszterelnokkel.

(mti, bbc)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban