Na hlavný obsah

Az egyre kreatívabb internetes csalások minnél több embert érnek el

Az átverés és ügyeskedés az emberi kultúra része, mikor egyesek puszta erőszak helyett, furfanggal jutnak más vagyonához, pedig nem nemesebb és gyakran az okozott kár is lehet nagyobb, mint egy utcai rablásé vagy betörésé. Az átverés helye az ami változott mai világunkban.

Az egyre kreatívabb internetes csalások minnél több embert érnek el

A kocsmából, utcáról előbb a telefonra, majd az idő előrehaladtával az egykor újnak számító kibertérbe költöztek a csalók. A kiberbűnözést egy időben leginkább a hekkerekkel vagy avíttan számítógépes kalózokkal kötötték össze leginkább. Mikor a személyi számítógép még kevesek kiváltsága volt az internet pedig lasabb, a webes csalások leginkább a cégeket és a vállalatokat célozták.

Ami talán ebben a történetben az egyik legsarkalatosabb, hogy a technikai fejlődést az átlagemberek tömegei, korosztálytól függően, de lassabban képesek követni, mint ahogy azok megjelennek. Így az elmúlt alig 30 évben, amióta az internet elindult térhódítására, a volt keleti blokk országaiban is, majd pedig nagy lépésekben behálózta az egész földgolyót, kialakult egyfajta tudásbeli szakadék az alkalmazott technika és az adott vívmányok valós képességei között. Az emberek ma olyan képességekkel felruházott eszközöket birtokolnak, amiket valójában nem is ismernek teljesen, ahogy nem is képesek kihasználni őket képességeik teljes spektrumában.

Ezt a tudásbeli rést használják ki napjaink internetes csalói, a „nigériai levelek” küldői, az indiai „scam centerek” csalásra szakosodott call centerek. Ebbe a csoportba tartoznak a kártékony üzenetek, az úgy nevezett phishing emailek küldői is, vagy ugyan ennek a csalásnak a „kistestvérét” az úgynevezett smishing vagyis sms csalást űzők is. Hogy az átverés tárgya mi, az igazából csak a csalók fantáziáján múlik, hamis banki igazoló kódtól kezdve, hamis postai kézbesítési díj kiszabásán át az ál webshopokig széles a skála.

A csalók pedig évről évre profibbak. Bár egyre többen próbálkoznak csali e-mailekkel, a valódi hekkerek ma már inkább az digitális fizetőeszközöket tároló úgynevezett elektronikus tárcák feltörésével foglalkoznak. A technológiai ismeretek terén kevésbé jártas de rámenős, nagybani trükközők és a számítógépek, szerverek, weboldalak feltöréséhez igazán értők között ma már egyre nagyobb szakadék. A webes rendszerek fejlődésével ma már jóval több ismeret kell egy bank feltöréséhez, mint amiről a Háborús játékok hőse rendelkezett a kitalált történetben. A csalók ezért minőségi tudás helyett inkább a nagy számok törvénye alapján dolgoznak, segítségükre vannak a közösségi oldalak és az átlagemberek rossz szokásai. Mint például a kiskedvenc neve, a személyi szám, vagy a születési szám használata jelszavakba amiket aztán a felhasználó 20-30 másik oldalhoz is újrahasznosít.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban