Na hlavný obsah

Csalók telefonálnak a Szlovák Posta nevében

A Szlovák Posta alkalmazottjaként mutatkoznak be csalók és azzal próbálják átverni áldozataikat, hogy a posta egy nagyobb összeget fog neki fizetni, vagy valamilyen ismeretlen postai küldeményért járó illetményt kéne kifizetni, esetleg nyereményjátékban való részvétel kapcsán keresik meg a célpontokat.

Csalók telefonálnak a Szlovák Posta nevében

A csalók tikosított és úgynevezett virtuális telefonszámokról is hívják „ügyfeleiket” esetleg elektronikus levélben keresik meg őket, vagy SMS-ben. A virtuális telefonszámokkal csehországi, ritkán szlovákiai hívónak álcázzák magukat.

A technika, módszer nem új. A posta nevében történt visszaélésekre korábban is volt példa, konkrétan tavaly júniusban próbálkoztak SMS-ben küldött félrevezető tartalommal. Az üzenetbe akkor is hamis linket helyeztek el.

Az elektronikus csalást phishingnek a telefonos verzióját smishingnek hívják, és mindkettő az adathalászat klasszikus módszerének számít. A cél minden esetben az, hogy vagy meggyőzzék az áldozatot, hogy az önként adja meg banki adatait, vagy egy „csapda” hivatkozással, valós banki, postai weboldalnak álcázott webhelyre csalva őt rávegyék arra, hogy a csali oldalakon használja jelszavait, belépési adatait. A Szlovák Posta már több mint 30 különböző típusú megvezető e-mailt regisztrált.

Az esetek nagy részében az áldozatok idősek. A módszert gyakran előzi meg átgondolt felderítés, amiben a közösségi média nagy segítség a csalóknak. A Facebook, Instagram segítségével a csalók viszonylag egyszerűen szűrhetik ki a hiszékenyebbnek, tájékozatlanabbnak tűnő egyéneket.

A másik módszer, hogy különböző módon jutnak telefonszám adatbázisokhoz. Egyébként ezeket az adatbázisokat használják a call centerek is. Ezekben gyakran szerepelnek születésiszámok, vagy születési dátumok is, így viszonylag könnyen szűrhető a korcsoport is. Ezek az adatbázisk rendszerint specifikusan egy-egy telefonszolgáltató ügyfeleit gyűjtik össze, ezzel is újabb támadófelületet kínálva.

A „piacon” ilyen adatbázisok – amik tulajdon képen csak excel táblázatok – pár száztól, egy-két ezer euróig terjedő áron cserélnek gazdát. Az adatszivárgás pedig gyakran köthető a call centerekhez. Ezeket az adatcsomagokat néha kisvállalkozók is használják, úgynevezett SMS-spammelésre amit gyakran automatizálnak.

A Szlovák Posta arra kéri a polgárokat, hogy legyenek körültekintőek, és ne válaszoljanak a gyanús telefonhívásokra.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban