Na hlavný obsah

Magyarország elegendő földgáztartalékkal készül a fűtési szezonra

A tározók feltöltése folyamatosan zajlik, miközben Európa több országába is leállította a Gazprom a szállítást.

Magyarország elegendő földgáztartalékkal készül a fűtési szezonra
Foto: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarország megfelelő földgáztartalékkal és a hazai földgázfogyasztást biztosító hosszú távú szerződésekkel készült a téli fűtési szezonra. – jelentette ki Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke egy mai interjúban – tájékoztat a TASR budapesti tudósítója.

„Jelenleg a magyarországi tározók több mint 60 százalékra teltek, és a készletek feltöltése folyamatosan zajlik” – mondta Horváth, aki szerint „Magyarország számára rövid- és középtávon nincs alternatívája az orosz földgáznak.“

A Gazprom orosz energiaóriás szeptemberben és októberben is növeli a magyarországi földgázszállítást. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezt szerdán jelentette be.

A bejelentésre akkor került sor, amikor Moszkva csökkentette vagy leállította a szállítást a legtöbb olyan európai országba, amelyek szankciókat vezettek be ellene Ukrajna megszállása miatt, ami a gáz- és az energiaárak szárnyalását okozta.

A napi 5,8 millió köbméter vásárlásáról szóló magyar lépés miatt több uniós politikus is nemtetszésének adott hangot. A német zöldeken kívül lengyel és balti vezetők is bírálták a kormányt, amiért Budapest ezzel is az orosz hadsereget finanszírozza az ukrajnai háborúban.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban