Na hlavný obsah

30 évvel ezelőtt fogadták el Szlovákia alkotmányát

Az alkotmány elfogadásával jött egy szuverén, demokratikus jogállam jött létre.

30 évvel ezelőtt fogadták el Szlovákia alkotmányát
Foto: TASR

Négy hónappal a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság felbomlását, ezzel az önálló Szlovák Köztársaság megalakulását megelőzően a Szlovák Nemzeti Tanács elfogadta a az ország alkotmányát. Az alkotmány 1992 szeptember elsejei elfogadását két évvel később 1994-ben nyilvánították államünneppé, mint Szlovákia alkotmányának napját, ezt ünnepeljük ma is.

Még 1992 augusztusának elején kezdődtek meg a tárgyalások az önálló Szlovákia alkotmányának megalakításáról, a végső döntést pedig augusztus 26.-án hozta meg Brnóban Václav Klaus akkori cseh miniszterelnök, valamint Vladimir Mečiar a kialakulóban lévő Szlovák köztársaság első miniszterlnöke.

Az alkotmánnyal kapcsolatos 1992 szeptember elsejei tárgyalás során a jelenlévő 134 képviselőből 114-en szavaztak igennel, 16-an nemmel négyen pedig tartózkodtak. Az alkotány elfogadásával Szlovákia egy szuverén, demokratikus jogállamként jött létre.

A megszavazáskor jelenlévő Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom, valamint az Együttélés, azaz Spolužitie képviselői tiltakozásként kivonultak a teremből, mivel az általuk javasolt nemzeti kisebbségvédelmi javaslatok nem kerültek megszavazásra.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban