Na hlavný obsah

Vajon politikai megfontolásból menesztették az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit?

Hétfőn távoznia kellett a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökének és a szervezet szakmai elnökhelyettesének.

Vajon politikai megfontolásból menesztették az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat esőt jósolt augusztus huszadika estéjére, a Szent István-napi szokásos tűzijáték idejére, ezért az operatív törzs lefújta az tűzijátékot. Csakhogy az eső elmaradt, ezért Palkovics László technológiai és ipari miniszter felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.

Egyes értékelések szerint a döntés politikai bosszú volt a kényszerűségből lemondott tűzijátékért, a kormány illetékese szerint már régóta gyűltek a fellegek az intézmény felett és mindenképpen megtörtént volna a vezetőcsere.

Az OMSZ a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az operatív törzs munkájában.

„A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát” – írja tiltakozó nyilatkozatában a szervezet.

„ …az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek. „

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban