Na hlavný obsah

Magyarország valóban leelőzte volna Szlovákiát fejlettségben?

A vezető politikusok ellen elkövetett merénylettek gyakran olyan események láncolatát indítják el, amelyek nem csupán belpolitikai színtéren okoznak káoszt, de komoly gazdasági következményekkel is járhatnak.

Magyarország valóban leelőzte volna Szlovákiát fejlettségben?
Foto: TASR/Jakub Kotian

Míg az euróövezet gazdasága lassan rázza le magáról az elmúlt évek válságainak következményeit, addig a közép- és kelet-európai régió nagyobb léptékben halad újra előre.

A Statisztikai Hivatal legfrissebb becslése szerint Szlovákia az év első felében meglepő mértékű növekedést produkált, amire a 2021-es év második fele óta nem volt példa. A térségben kizárólag Magyarországnak sikerült maga mögé utasítania az egykori tátrai tigrist.

Budapest és Pozsony vetélkedése kapcsán azonban évek óta felmerül a kérdés, hogy hihetünk-e azoknak az eredményeknek, amelyek szerint Magyarország egy ideje már leelőzte a fejlettségi versenyben Szlovákiát. A gazdasági fejlődés megrekedését tovább fokozhatja a miniszterelnök ellen elkövetett múlt heti merénylet.

Arról, hogy hogyan reagáltak a pénzpiacok a Robert Ficot ért támadásra, Zsoldos Ákost, a Portfolio gazdasági hírportál elemzőjét kérdezte Tilajcsík Dóra a hétfői Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban