Na hlavný obsah

Magasak az energiaárak és alacsony az állami kompenzáció az iparban

A magas energiaárak miatt az egyes iparvállalatok, nagyobb cégek sorra állítják le a termelésüket.

Magasak az energiaárak és alacsony az állami kompenzáció az iparban

Több nagyobb, sok ezer alkalmazottat foglalkoztató szlovákiai iparvállalat küzd a magas energiaárakkal, amelyekkel egyedül esélyük sincs megbirkózni, több esetben még ha a megemelkedett költségeket ugyan ideiglenesen képesek is téríteni, az extra kiadást a szolgáltatásaik árának emelésével kénytelen kompenzálni, így viszont versenyképességük elvesztésével kell számolniuk.

A költségvetésük csökkentésére kényszerülő vállalatok pedig sorra jelentik be az elbocsátásokat, ami a beszállítóiknál dolgozó több tízezer alkalmazott megélhetését is veszélybe sodorta.

Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének (PAS) a felmérése szerint a szlovákiai vállalkozók az árak kiszámíthatatlan növekedését tartják a legkockázatosabb tényezőnek a vállalkozásuk számára.

Ami talán a leg riasztóbb, hogy Szlovákiában a vegyipari vállalatok a legnagyobb adófizetők közé tartoznak, az általuk befizetett összegből pedig a szociális ellátást finanszírozzák. Viszont ha ezek az üzemek leállítják a gyártásukat, az államot is veszély fenyegetheti, hiszen az államkasszából hiányzik majd az adójuk.

Az Európai Bizottság (EB) nemrég egy 5 milliárd eurós ösztönző csomagot hagyott jóvá Németországnak, amely úgy döntött, hogy az energiaárak növekedése miatt egy adott hónapban veszteséget elszenvedő vállalatoknak 50%-os, legfeljebb 25 millió eurós kompenzációt nyújt. Az energiaigényes ipar esetében ez 70%-os, legfeljebb 50 millió euró támogatást jelent” – mondta Kiraľvarga, aki szerint Szlovákiában is hasonló módon járhatna el a kormány.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban