Na hlavný obsah

A spanyol miniszterelnök támogatja Bosznia-Hercegovina EU tagjelölti státuszát

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez (Pedro Sánchez) tegnap úgy nyilatkozott, támogatja Bosznia-Hercegovinát abban, hogy minél előbb tagjelölti státuszt kapjon az Európai Unióban.

A spanyol miniszterelnök támogatja Bosznia-Hercegovina EU tagjelölti státuszát
Pedro Sánchez Foto: TASR

Hozzátette, szerinte azért van erre szükség, mert az orosz-ukrán háború hatására ennek az etnikailag sokszínű balkáni országnak is meginoghat a stabilitása. Bosznia-Hercegovina, amit az 1992 és 95 közötti háború óta is erősen nacionalista politikusok irányítanak sok olyan politikai és etnikai probléma központja volt, ami megnehezítette EU tagjelölti státuszuk megszerzését.

A helyi politikai patthelyzet aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy újabb etnikai alapú problémák üthetik fel a fejüket, ha az ország lemarad az európai integráló folyamatokban, mindez pedig lehetőséget teremt majd Oroszországnak arra, hogy befolyást szerezzen a régióban.

Sánchez éppen ezért kiemelte, Spanyolország támogatja az európai perspektíva elérését Bosznia-Hercegovina számára és bízik benne, hogy az ország megkapja tagjelölti státuszát addig, amíg Spanyolország 2023 második felében átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban