Na hlavný obsah

Várva várt amerikai precíziós rakéta-sorozatvetők érkeztek Ukrajnába

Továbbra is zajlik a háború legnagyobb csatája, még mindig tartja magát Szeverodonyeck maradéka, és kijevi jelentések szerint a szomszédos Liszicsanszknál megállíthatták az oroszok előrenyomulását.

Várva várt amerikai precíziós rakéta-sorozatvetők érkeztek Ukrajnába
Foto: TASR/AP

A csütörtöki napi híradások arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok közel vannak Liszicsanszk város feladásához, azonban a péntekre virradva a Kijev által közétett információk szerint sikeresen visszaverték az orosz csapatok támadását. A régió központjaként szolgáló Szeverodonyeckért hatalmas harcok dúlnak, a legtöbb elemző szerint már csak az a kérdés, hogy mikor fogják az oroszok a teljesen az irányításuk alá venni a Luhanszki területet.

Jelenleg az oroszok állnak jobb helyzetben a háborúban a technikai fölényüknek köszönhetően, azonban egyre inkább fogyóban a haderő morálja. Egyelőre nem lehet berendelni a tartalékosokat az invázió „különleges hadművelet“ mivoltja miatt, azonban ha eljön az ideje, hogy önkéntesekkel próbálják az elszenvedett veszteséget elmúlik a társadalom az orosz társadalomban tapasztalt kitörő lelkesedés.

Mindeközben erősödött az ukrán fegyverarzenál. Megérkeztek az Egyesült Államok által küldött HIMARS-rakétarendszerek, amely hatalmas segítséget nyújthat a honvédő csapatoknak. A szakértők szerint ezek a fegyverszállítmányok már nem tudják megváltoztatni a keleti fronton kialakult helyzetet, de demonstrálhatják az oroszok felé az elrettentő erejüket a fegyverek formájában.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban