Na hlavný obsah

Már egymillió tonna ukrán gabonát exportáltak Konstancán keresztül

Nincs meg a szükséges kapacitás ahhoz, hogy Ukrajna és Európa gabonaexportját kitudja szolgálni a nyáron a román kikötő.

Már egymillió tonna ukrán gabonát exportáltak Konstancán keresztül
Foto: TASR/AP

Az elmúlt hónapokban a romániai Konstanca vált az ukrajnai gabonaexport legfontosabb csomópontjává. Azonban hiába tudják itt a leggyorsabban hajóra rakni a gabonát egész Európában, a kapacitás még mindig messze van a szükségestől. A helyi cégek pedig nem szeretnének olyan eszközökbe beruházni, amelyekre a háború után már nem lesz szükség. Mivel az orosz hadsereg blokád alatt tartja a fekete-tengeri ukrán kikötőket, két lehetőség maradt az ukrán gabonaexportra: az árut vagy közúton és vasúton Lengyelország, majd a Balti-tenger felé tudják szállítani, vagy uszályokkal átúsztatják a Dunán Románia felé.

„Az európai országok egy hónapon belül elkezdik az aratást. Véleményünk szerint a romániai Konstanca kikötője leginkább az európai cégekkel fog együttműködni, a kapacitásait ezen vállalatok exportja fogja lekötni. Ez tovább nehezíti majd az ukrán termékek kivitelét.“ – mondta az ukrán mezőgazdasági miniszter helyettese, Markian Dmitrasevics az Európai Parlament képviselőinek.

(hu.euronews.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban