Na hlavný obsah

Téma-e az LMBTQ közösségek jogszigorítása Európa más országaiban?

Olaszországban terítéken van az azonos nemű párokra vonatkozó jogszigorítások, Svédország pedig európai szinten az egyik legliberálisabb állam ebben a kérdéseben.

Téma-e az LMBTQ közösségek jogszigorítása Európa más országaiban?
Foto: TASR/AP

Parlamenti képviselők által beterjesztett törvényjavaslat tiltaná a szexuális orientációt jelképező zászlók kifüggesztését az állami és önkormányzati intézményekre Szlovákiában. Idáig ez a téma nem nagyon foglalkoztatta a szlovák közvéleményt, azonban a kormánykoalíció tagjai között ellentéteket szított ez a törvénymódosítás. Egyre valószinűbb gyakorlat lesz, hogy a más nemi identitással rendelkező emberek a politikai kereszttűz alatt lesznek

A mélyen vallásos Olaszországban a baloldali pártok szorgalmazzák a szexuális kisebbségek jogainak a bővítésére vonatkozó törvényjavaslatokat. A jobboldali politikai erők és a katolikus egyház sokkal szigorúbban állnak azonos neműek párkapcsolataihoz. Arra törekednek, hogy erősítsék az LMBTQ közösség jogait, de ez ne menjen a családok rovására.

A kevésbé vallásos Svédországban LMBTQ jogok elismerése több évtizedre vezethető vissza. Bevett társadalmi gyakorlat az azonos nemű párok törvény előtti jogegyenlősége, aminek következtében a politikai diskurzusban alig esik szó erről, a svéd egyháznak pedig nincs kifogása, hogy ki milyen szexuális jeleggel éli az életét.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban