Na hlavný obsah

Mennyire gyakori a tettlegesség az ápolókkal szemben a szociális otthonokban?

Az Ausztriában történt bántalmazás hívta fel arra a figyelmet, hogy milyen atrocitásokkal találkozhatnak a szociális otthonok gondozói.

Mennyire gyakori a tettlegesség az ápolókkal szemben a szociális otthonokban?
Foto: TASR/AP

Néhány héttel ezelőtt egy Ausztriában dolgozó szlovákiai ápolónőt egy idős férfi bántalmazta. Rendőrségi ügy lett az esetből könnyű testi sértés vétsége miatt. Az ágazat dolgózóit sokkolta, de nem lepődtek azon, ami a szomszédos országban munkát vállaló gondozóval történt. Ez a hír azért is meglepő sokak számára mert az utóbbi években számos hír szólt arról, hogy az ápolók brutálisan bánnak az öregekkel némelyik ilyen intézményben.

A vártnál gyakrabban fordul elő a szociális intézményekben, hogy az idősek bántalmazzák az ápolóikat. Legtöbb esetben az időskori mentális hanyatlás az oka annak, hogy atrocitások érik a szociális otthonok alkalmazottait.

Az idősotthonokban dolgozó személyzetnek fel kell készülniük az ilyen esetekre, óriási türelmet kell biztosítani a gondozottak felé. A kliensek ezen cselekedeteire hatással van az is, hogy a megszokott környezetéből egy számukra ismeretlen közegbe kerül, és nem tudnak megfelelően reagálni az őket érő új impulzusokra.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban