Na hlavný obsah

Ukrajnai helyzet

António Guterres ENSZ-főtitkár Kijevben elítélte az ukrán főváros elleni, civileket is veszélyeztető rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy az orosz háborús műveleteket elszenvedő Ukrajna „az elviselhetetlen szívfájdalom központja lett”.

Ukrajnai helyzet
Foto: voanews.com

A főváros központi részét csütörtök este a főtitkár látogatása alatt is rakétacsapás érte. A támadásban egy ember életét vesztette, akinek kilétéről mára kiderült: a Szabad Európa Rádió egyik munkatársát az otthonában találta el a rakéta.

Guterres Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után elmondta, folynak a tárgyalások az immár szinte teljesen orosz ellenőrzés alá került Mariupol kikötővárosban rekedt civilek kimenekítéséről. Az ENSZ főtitkára “apokaliptikusnak” nevezte a mariupoli állapotokat, kiemelve, hogy az Azovi-tenger partján fekvő városban kialakult helyzet „válság a válságban”.

Zelenszkij videóüzenetében megerősítette, hogy az orosz erők Guterres látogatása idején is több rakétát lőttek ki Kijevre. „Ez sokat elmond arról, hogyan is áll Oroszország a nemzetközi szervezetekhez” – fogalmazott az ukrán elnök, és azt vetette Moszkva szemére, hogy a támadásokkal “meg akarta alázni az ENSZ-t és mindent, amit a szervezet képvisel”. (MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban