Na hlavný obsah

Az ukrajnai civilek ellen elkövetett tömeggyilkosságok további szankciókra ösztönzik az Európai Uniót

Bucsában történt mészárlásért az orosz hatóságok felelősek - jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az ukrajnai civilek ellen elkövetett tömeggyilkosságok további szankciókra ösztönzik az Európai Uniót
Egy nő az orosz csapatok által megölt férfi rögtönzött sírjára mutat Bucsában, 2022. április 3-án. Foto: TASR/AP

Az orosz hadsereg által Bucsa városában és más ukrán városokban civilek ellen elkövetett tömeggyilkosságok a megszállásra vonatkozó nemzetközi jog hatálya alá tartoznak, az Európai Unió ezért is sürgős feladatként további szankciókat készít elő Oroszországgal szemben – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában aláhúzta: az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli az orosz fegyveres erők által a beszámolók szerint több elfoglalt, időközben visszafoglalt ukrán városban elkövetett atrocitásokat. Ezekért a tettekért az orosz hatóságok felelősek, mert abban az időszakban követték el őket, amikor az orosz hadsereg gyakorolta a tényleges ellenőrzést az érintett területen – jelentette ki.

„Az ukrajnai Bucsa városban és más ukrán városokban civilek ellen elkövetett tömegmészárlást a történelem az európai földön elkövetett atrocitások között fogja említeni“

– mondta Borrell.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban