Na hlavný obsah

Háromszázalékos valorizációt szorgalmaz a nyugdíjasok egységszervezete

Egyre több idős embert fenyeget a szegénység a rohamos tempóban növekvő inflációnak köszönhetően.

Háromszázalékos valorizációt szorgalmaz a nyugdíjasok egységszervezete
Foto: TASR

Nyugdíjasok is érzékelik az inflációt

A Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet rendkívüli nyugdíj-valorizációt szorgalmaz. Annak ellenére, hogy januárban mérsékelten emelkedett a nyugdíjak összege, a meredeken növekvő infláció miatt egyre több idős embert fenyeget a szegénység csapdája.

„A szlovákiai nyugdíjasok maguk is érzik, hogy egyre többe kerül az általuk vásárolt élelmiszer, a gyógyszerek, valamint a rezsiköltségeik is emelkedtek”

– állítja Valéria Pokorná, a Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet vezetésének egyik tagja.

Bár a nyugdíjak összege 1,3 százalékkal emelkedett, a többség számára a helyzet gazdasági szempontból egyre elviselhetetlenebb. Emiatt rendkívüli valorizációt szorgalmaznak.

„Nem kérünk nagy százalékot, de az infláció nemrégiben elérte a 8,5 százalékot, így arra jutottunk, hogy mi 3 százalékos emelést szeretnénk” – magyarázta Pokorná, majd hozzátette, Szlovákiának hasonló lépéseket kellene tennie a probléma megoldása érdekében, mint a szomszédos Csehországnak. A cseh kormány az egyre növekvő infláció érdekében az év közepétől emeli a nyugdíjakat, így az idősek akár 41 euróval magasabb juttatásra számíthatnak.

Az elemzők figyelmeztetnek, hogy az emelés újabb költségeket teremt

Radovan Ďurana elemző szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy bármilyen emelés újabb költségeket teremt.

„Ez egy politikai probléma. Igen, már a cseh kormány is valorizációt emleget, amely az idei évben folyamatosan zajlik majd. A nyugdíjasok kérése egyáltalán nem meglepő”

– mutatott rá Ďurana.

Martin Halás, a társadalmi és gazdasági kockázatokat kutató intézet igazgatója kiemelte, ha már idén 3 százalékkal emelnénk a nyugdíjakat, az körülbelül 210 millió eurós többletköltséget jelentene.

„Ez a három százalékos emelés, amely legalább részlegesen ellensúlyozná az energiaárak, a lakhatási költségek és az élelmiszerárak emelkedését, valóban indokolt lenne”

– értett egyet a nyugdíjasokkal Halás.

Az egyszeri juttatás jelenthet mentőövet a nyugdíjasok számára

Ján Tóth, a Költségvetési Tanács elnöke megjegyezte, a jogszabályok védik a nyugdíjakat az infláció hatásaitól, ez azonban nem a valós időben történik, ugyanis a jelenlegi infláció következtében csupán jövőre emelkednek majd a nyugdíjak. Emiatt Tóth úgy véli, az aktuális helyzetben megoldást jelentene egy egyszeri juttatás, amely átsegítené az időseket ezen a nehéz időszakon. Valamint az az ötlet sem elvetendő, hogy idén hamarabb fizessék ki a 13. nyugdíjakat.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter megerősítette, tárgyalni szeretne a Szlovákiai Nyugdíjasok Egységszervezetének kéréséről. Az ellenzéki Hlas-SD pedig bejelentette, ha a kormány nem áll elő egy megoldással, az ellenzék terjeszti majd a parlament elé a nyugdíjak rendkívüli valorizációjáról szóló javaslatot.  

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban