Na hlavný obsah

Csehország és Lengyelország kész az esetleges ukrán menekültek befogadására

A lengyel belügyminisztérium előzetes becslése az, hogy akár egymillió ukrán menekeltült is érkezhet az országba.

Csehország és Lengyelország kész az esetleges ukrán menekültek befogadására
Az orosz agresszió ellen tüntetők Harkovban, Ukrajna második legnagyobb városában. Foto: TASR/AP

A lengyelek biztonságos menekülthullámra készülnek

Amennyiben Kijev és Oroszország konfliktusa tovább mélyül, Csehország készen áll az esetleges ukrán menekültek befogadására – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő. Egy esetleges támadás esetén Lengyelország Csehországhoz hasonlóan nyitott az ukrán lakosok befogadására. A lengyel belügyi tárca akár egymillió ukrán menekültre számít.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter még vasárnap tett közzé egy bejegyzést az egyik közösségi oldalon, amelyben arról írt, hogy az Ukrajnában kialakult helyzet kapcsán „a konfliktus miatt esetleg érkező, Lengyelországban biztonságos menedéket kereső menekülthullámra készül” az ország. Ezt követően Marcin Przydach, a külügyminiszter helyettese a Radio Plus csatornának nyilatkozott, s többek között arról is szót ejtett, hogy bár Lengyelország bízik a konfliktus diplomatikus eszközökkel történő rendezésében, fel kell készülniük minden eshetőségre. Emiatt a lengyel belügyi tárca az elmúlt hetekben az infrastruktúra és a tervek előkészítésén dolgozott.

Ryszard Terlecki, a Szejm alelnöke szintén megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a vajdaságok vezetői utasítást kaptak, hogy nagyszámú menekült befogadására készüljenek. Lengyelország az ukrán lakosok érkezése mellett azon külföldiek beutazására is számít, akik az anyaországaik azon felhívására reagálnak, hogy minél előbb hagyják el a térséget.

Csehország segítséget nyújthat Szlovákiának a határvédelemben

Petr Fiala, a cseh kormányfő a nemzetbiztonsági tanács hétfő esti rendkívüli ülése után nyilatkozott.

„Felkészültünk különböző számú esetleges ukrán menekült befogadására”

– mondta Fiala.

A közelmúltban Csehország mintegy négyezer ágyúlövedéket, valamint egészségügyi csomagokat juttatott Ukrajnának. A közeljövőben azonban Prága egyelőre nem tervezi további csomagok Ukrajnába kézbesítését.

Ugyanakkor Csehország kész segítséget nyújtani akár Szlovákiának is, így szükség esetén azonnal rendőri alakulatot küldenének az országba, amely segédkezne a szlovák-ukrán határ védelmében.

Fiala azt is megerősítette, hogy a kijevi cseh nagykövetséget és a lembergi konzulátust egyelőre nem zárják be, a cseh diplomaták és családjaik azonban már elhagyták az országot. A cseh külügyminisztérium korábban már arra is felszólította az állampolgáraikat, hogy csak a legszükségesebb esetekben utazzanak Ukrajnába.  

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban