Na hlavný obsah

Hajlandó lemondani NATO-csatlakozási szándékáról Ukrajna, ha ezzel elkerüli a háborút

Kérdés, hogy Vlagyimir Putyin megelégszik-e ezzel az engedménnyel, hiszen Moszkva követelései ennél szélesebb körűek.

Hajlandó lemondani NATO-csatlakozási szándékáról Ukrajna, ha ezzel elkerüli a háborút
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO főtitkár. Foto: TASR/AP

A Nagy-Britanniába delegált ukrán nagykövet, Vadim Prisztajko szerint hazája hajlandó lemondani NATO-csatlakozási szándékáról, ha ez az ára annak, hogy elkerülje a háborút Oroszországgal. Ukrajna nem tagja az észak-atlanti szövetségnek, de még 2008-ban ígéretet kapott arra, hogy idővel csatlakozhat.

Putyin szerint viszont Ukrajna erősödő kapcsolatai a katonai szervezettel lehetőséget nyújtanak arra, hogy Oroszország ellen irányuló NATO-rakétákat telepítsenek az országba. Ezért szerinte Oroszországnak nyilvánvalóvá kell tennie, hogy ez egy olyan vörös vonalat jelent, amit nem engednek átlépni. Ugyanakkor Oroszország garanciát szeretne kapni arra, hogy a NATO nem terjeszkedik tovább keletre, valamint szeretné az idő kerekét is visszaforgatni, és a szövetséghez 1997 után csatlakozó államok tagságát is megszüntetni.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akivel megállapodtak, hogy igyekeznek diplomáciai megoldást találni a krízisre. Biden vasárnap egyébként Vlagyimir Putyinnal is tárgyalt telefonon, kevés eredménnyel. Hétfőn reggel Prisztajko ismét megszólalt, és – szemben az eddig elmondottakkal – arról beszélt, hogy Ukrajna nem gondolja újra szándékát a szövetséghez történő csatlakozásra, az továbbra is cél.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban