Na hlavný obsah

A légi közlekedést biztosító alapot hoz létre Ukrajna

Kijev így reagál azoknak a légitársaságoknak a döntésére, amelyek azt fontolgatják, hogy beszüntetik a légi közlekedést az ország fölött.

A légi közlekedést biztosító alapot hoz létre Ukrajna
Foto: TASR

Az Oroszország részéről fenyegető támadás és annak kockázatai veszélybe sodorják Ukrajna légi közlekedését is. A holland KLM légitársaság már a hétvégén törölte az Ukrajnába tartó járatait. A német Lufthansa egyelőre csak mérlegeli ezt a döntést. A biztosító- és lízingtársaságok a hadműveletek kockázatától tartanak Ukrajnában. Pavel Havlíček, a nemzetközi ügyek szövetségének tagja úgy véli, a légi folyosó megtartása Ukrajna fölött kulcsfontosságú a gazdaság, a társadalom és a katonai együttműködés miatt Kijev és a Nyugat között, de az ország jóhíre miatt is. 

Ukrajna azonban nem lát okot arra, hogy lezárja a légterét, szerinte csupán ideiglenes blokádról lenne szó. A légi közlekedést biztosító alapnak Kijev szerint stabilizálnia kellene a helyzetet a légi személyszállítás piacán és garantálnia a külföldön tartózkodó ukrajnaiak hazatérését. A légtér lezárása Pavel Havlíček szerint nagy felsülés lenne és Ukrajna elzárását jelentené. 

“Ez emeli a kockázatát az orosz agressziónak is, mivel Ukrajna egy elzárt ország, ahová eljutni is bonyolult”

– véli Pavel Havlíček. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már korábban is kifejtette, hogy országa nincs könnyű helyzetben és nem segít rajta a pánik sem, amely jelenleg Ukrajnában eluralkodott. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban