Na hlavný obsah

A fővárosban szervez tüntetést a Szlovákiai Fuvarozók Uniója

A fuvarosok az emelkedő üzemanyag árak miatt szerveznek tiltakozást.

A fővárosban szervez tüntetést a Szlovákiai Fuvarozók Uniója
Foto: TASR

A Szlovákiai Fuvarozók Uniója tiltakozást szervezett hétfő délutánra Pozsonyban az Aranyhomok tóhoz közeli benzinkútnál, majd a fővárosi Rozsnyói úton ahol kamionokból, buszokból álló sorok lassítják a haladást.

A teherszállítók arra kérik a kormányt, hogy sürgősen tegyenek lépéseket az emelkedő üzemanyagárak ellen. Azt is kiemelik, hogy míg a környező országokban nem emelik, sőt éppen csökkentik az üzemanyagárakat, addig nálunk nem tesznek semmit. Azt is szeretnék elérni, hogy a kormány csökkentse az útadót vagy az útdíjat. Szerdáig kaptak időt a miniszterek, ezt követően a teherszállítók blokkolni fogják a hegyi hágókat és a határátkelőket.     

Két év elteltével a teherszállítók újra kivonulnak az utcákra, hogy jobb körülményeket harcoljanak ki. A kormánytól azt kérik, hogy a környező országok mintájára legalább időszakosan csökkentsék az üzemanyagok jövedéki adóját 30 százalékkal, egyformán mindenki számára, tehát nem csak a teherfuvarozással foglalkozóknak, hanem minden gépkocsi tulajdonosnak. Ezt elsősorban azzal indokolják, hogy Szlovákiában a legmagasabb jelenleg a benzin és a dízel ára, összehasonlítva a szomszédos országokkal és ezért nem tudják felvenni a harcot a külföldi konkurens szállítmányozókkal. Kérik továbbá az útadó és az útdíj csökkentését is.

A Szlovákiai Fuvarozók Uniója a Sárga Angyal Egyesülettel közösen pénteken már találkozott a Közlekedési és Pénzügyminisztérium képviselőivel, de még nem sikerült megegyezniük semmiben. A mai nap folyamán kellene találkozniuk Eduard Heger kormányfővel, de ezt a Miniszterelnöki Hivatal egyelőre még nem erősítette meg. A teherfuvarozók már ma megkezdték a forgalom korlátozását Pozsonyban, a Rozsnyói út egyik sávjának lezárásával, teszik mindezt egyrészt azért, hogy komolyan vegyék őket, másrészt mert nem szeretnék a fővárosban lakók életét bonyolítani. Vannak viszont ultimátumaik. Amennyiben szerdáig nem teljesítik kéréseiket, vagy nem sikerül megegyezniük a kormánnyal, akkor komoly sztrájkba lépnek, ami határátkelők, vagy bizonyos hegyi hágók blokádját jelentené, az egyik például a dargói hágó lenne. Annyit lehet még tudni, hogy a ČESMAD Közúti Fuvarozók Egyesülete egyelőre nem készül tiltakozni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban