Na hlavný obsah

17 éve nem volt olyan magas az infláció, mint idén januárban

Januárban az infláció 8,4 tized százalékra emelkedett Szlovákiában, ami leginkább az energia- és élelmiszerárakban mutatkozott meg.

17 éve nem volt olyan magas az infláció, mint idén januárban
Robert Kaliňák védelmi miniszter

Az áremelkedés összege Szlovákiában évközi összehasonlításban januárban elérte a legmagasabb értéket az elmúlt 17 évben. Havi és éves szinten is a legmagasabb szintre emelkedett a legfontosabb árucikkek ára. 

“Az élelmiszerárak éves szinten több mint 8 százalékkal emelkedtek, a lakhatás, az energia és az üzemanyag ára 12,6 százalékkal. Januárban az áremelkedés számos szolgáltatásban és árucikkben is megmutatkozott”

– fejtette ki Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

A magasabb árakat észrevehettük a bevásárlásaink során, de egyes élelmiszerek esetében kiemelkedőek.

Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője elmondta, a magasabb árak mindenhol megjelentek, de jelentősen emelkedett az ásványvizek és édesített vizek, az olaj, a vaj és más zsiradékok, valamint a zöldség és gyümölcs ára. A magasabb összegeknek, amelyek a vásárlások és a rezsiköltségek kifizetésénél megjelennek, a fizetésekben is vissza kellene köszönniük.

Anna Sadovská, a Wood and Company elemzője feltételezi, hogy idén a Szlovákiában dolgozók fizetése átlagban ugyanolyan tempóban emelkedik majd, mint az árak a boltokban. 

“Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alkalmazottak az idei éves fizetésükből is ugyanannyi árut és szolgáltatást engedhetnének meg maguknak, mint tavaly. A drágulást ezzel szemben jelentősen megérzik a nyugdíjasok, akiknek a nyugdíj valorizáció idén csak 1,3 tized százalék, amely jelentősen alacsonyabb, mint az infláció”

– magyarázta az elemző.

Ľubomír Koršňák szerint az infláció tavasszal megáll, ugyanakkor elmondható, hogy év végéig sem csökken az áremelkedés 5 százalék alá és éves szinten átlagosan 7-7 és fél százalék között várható. 

Csehországban Szlovákiánál is rosszabb a helyzet, ahol csaknem 10 százalékra ugrott az infláció, amely az elmúlt 23 év legmagasabb értéke. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban