Na hlavný obsah

Fellendülni látszik a kereskedelem Szlovákiában

Az online kereskedelem növekedett jelentősen az elmúlt évben.

Fellendülni látszik a kereskedelem Szlovákiában
Foto: TASR

A tavalyi év adatai arról árulkodnak, hogy a 2020-as évhez képest fellendülni látszik a kereskedelem. Bár a vásárlók száma még koránt sem éri el a világjárvány előtti szintet, egyre többen látogatják az üzleteket. Különösen erőteljes növekedésről főként az online értékesítők számoltak be – közölte péntek délelőtt a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége.

Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének elnöke az egyre közkedveltebb ún. „one-stop shopping” jelenségnek tulajdonítja az árbevételek növekedését, amely lényege, hogy különféle árutípusokat egyetlen helyen szerezhetnek be a vásárlók. Krajčovič szerint a kiskereskedelem növekedésében közvetett szerepet játszott a 2021 áprilisáig érvényben lévő lockdown, amely korlátozta a gasztroszektor működését. Az elnök ezt egy rendkívül egyszerű példával illusztrálta. Az emberek korábban főként éttermekben fogyasztották a tenger gyümölcseit, amelyre a teljes lezárás alatt nem volt lehetőségük, így nőttek az eladások, hiszen ezeket az ételeket a boltban vásárolt alapanyagokból otthon készítették el.

„Nagyon jó időszakot tudhatnak maguk mögött az online értékesítők. Ebben az esetben több tíz százalékos növekedést tapasztaltunk, azonban az árbevételből származó teljes hozam továbbra is elég csekély”

– mutatott rá Krajčovič.

A 2020-as tapasztalataikkal összehasonlítva, a kiskereskedők a tavalyi karácsonyi időszakot jóval pozitívabban értékelik, ugyanis a bevételeik több mint hét százalékkal emelkedtek. Az ünnepek előtt a vásárlási kedv is növekedett, a 2020-as évhez képest 5,6 százalékkal. A szövetség elnöke szerint ezért a 2020-as karácsonyi időszakban érvényes lockdown a felelős, amely akkor 20 százalékkal csökkentette a vásárlások gyakoriságát.

Martin Krajčovič érdekességként rámutatott, hogy tavaly jelentősen megemelkedett az instant levesek, valamint a szörpök eladásának mértéke. A bőrápolási termékek, a virágok és a reszpirátorok iránt szintén megnőtt a kereslet. Cigarettát és rágógumit azonban kevesebben vásároltak. Egy átlagos bevásárlás értéke tavaly 13, 70 euró volt, amely 3, 16 százalékkal több, mint 2020-ban. Az adatok arra is rámutattak, hogy egyre többen részesítik előnyben a kártyás fizetést.

A kereskedők az idei évben arra számítanak, hogy fellendül a piac, hiszen egy újabb teljes lezárás kockázata egyre kisebb. Azonban gondot okozhat az áremelkedés, amely várhatóan tovább növeli a külföldön történő árubeszerzés, vagyis a bevásárlóturizmus népszerűségét.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban