Na hlavný obsah

Az áfacsökkentést szorgalmazzák a kereskedők

A környező országok adókedvezményei veszélyeztetik a szlovák termékek versenyképességét.

Az áfacsökkentést szorgalmazzák a kereskedők
Foto: TASR

Súlyos gazdasági következményekei lesznek a magas áraknak

Továbbra sem csökken az élelmiszerek általános forgalmi adója a határ menti területeken, ezért az üzletláncok arra szólították fel az államot, hogy mérjék fel, milyen hatással lesz ez a gazdaságra. Mivel Lengyelország az élelmiszer és az üzemanyag adóterhét is csökkentette, néhány szlovák kereskedő már 30 százalékos bevétel kiesésről számolt be. A pénzügyminisztérium viszont attól tart, hogy ha az áfát csökkentik is, az csak a magánvállalkozók nyereségét növelné, és a fogyasztók ebből semmit sem éreznének meg.

A kereskedők arra hívják fel a figyelmet, hogy a környező országok adókedvezményei veszélyeztetik a szlovák termékek versenyképességét. De a következmények szerintük még ennél is súlyosabbak lehetnek. Martin Krajčovič a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének elnöke arra szólította fel az államot, hogy ha már csökkenteni nem szeretnék az élelmiszeradót, a gazdasági következményekre készüljenek fel.

„Készítsenek egy elemzést, melyben az áfa, az adó, de a bevétel kiesését is mérik a különböző szektorokban. Mert ezek például nagyobb munkanélküliséghez vezethetnek, de végzetes következményekkel is járhatnak néhány vállalkozás esetében”

– mondta Krajčovič.

A fellendült a lengyelországi bevásárlási turizmus

A kereskedelmi szövetség tájékoztatása szerint az ország északi részében a „bevásárlási turizmus” már elindult.

 „Lengyelországban nem csak az élelmiszer olcsóbb, az állam lényegében nullára csökkentette az áfát, de még az üzemanyag is. Ez nálunk, főként az árvai régióban 5–30 százalékkal csökkenti a forgalmat”

– fogalmazott Pavel Konštiak a szövetség alelnöke.

A pénzügyminisztérium állítása szerint nem tudják garantálni, hogy a csökkentett élelmiszeradót a kereskedők valóban belekalkulálják az árakba.

„Amit biztosan kijelenthetünk, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentése nagyon nagy pénzügyi rizikó. Erre figyelmeztet a Szlovák Nemzeti Bank is. A pénzügyminisztérium számításai azt mutatják, hogy ha a jelenlegi csökkentett 10 százalékos áfakulcsot kiterjesztenék minden termékre, a költségvetés évente négyszázmillióval csökkenne. Ha nulla százalékra csökkentenék, akkor a kiesés még számottevőbb lenne”

– jelentette ki Michaela Lovásová a pénzügyminisztérium szóvivője.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban