Na hlavný obsah

A kanadaihoz hasonló demonstrációra készülnek Franciaországban

Párizs megállítaná oltási passzus ellen tüntető autósokat.

A kanadaihoz hasonló demonstrációra készülnek Franciaországban
Az egyik tiltakozó készülődik a tüntetésre 2022. február 9-én, Délnyugat-Franciaországban. Foto: TASR/AP

Brüsszel a végcélja a kanadai kamionosok által inspirált szabadságkonvojnak

Dél-Franciaország több településéről indultak útnak az európai szabadságkonvojok. A tüntetők, akik nem értenek egyet a világjárvány visszaszorítására hozott intézkedésekkel, valamint a koronavírus elleni oltással, Párizs felé tartanak, ahol a hétvége folyamán demonstrációkra számítanak. A konvoj ezt követően Brüsszel felé veszi az irányt, ahol az Európai Unió intézményei előtt tüntetnek majd.

Az elégedetlen francia lakosokat a kanadai kamionosok inspirálták, akik járművek százaival blokkolják az utakat, így több városban is bonyolítják a helyzetet.Nizzában, Franciaország ötödik legnagyobb városában, tegnap körülbelül 200 ember gyűlt össze, akik célállomása a hétvégi párizsi tüntetés. A csapathoz később további több tucat demonstráló csatlakozott.

Denis, a résztvevők egyike, azt hangsúlyozta, figyelmeztetni szeretnék a kormányt és az ország vezetőit, hogy ideje eltörölni a szigorú intézkedéseket. Állítása szerint Franciaországban sokan máig nem értik, miért van szükség az oltási igazolványra, amely hiányában senki nem utazhat távolsági vonattal. Eközben a metró és a vonatközlekedés további formái korlátozás nélkül vehetőek igénybe

A rendőrség kész fellépni a tüntetők ellen

A francia fővárosban tilos a kanadai típusú Covid-tüntetés – jelentette be a rendőrség az úgynevezett szabadságkonvojok szervezésére reagálva. „A tüntetők kinyilvánított célja, hogy „blokkolják a fővárost“ – a közúti forgalom akadályozásával követeléseik előmozdítása érdekében, majd február 14-én, hétfőn folytassák útjukat Brüsszel felé“ – olvasható a párizsi rendőr-főkapitányság sajtóközleményében. A hatóságok súlyos büntetéseket szabnak ki azokra, akik „nehezítik vagy akadályozzák a közforgalom számára megnyitott utat“. A szabálysértésért két év szabadságvesztés és 4500 eurós pénzbírság jár. A rendőrség azt is bejelentette, hogy a hatóságok „különleges eszközzel“ fogják megakadályozni a konvoj bejutását a városba.

Brüsszelben a hétfői tüntetések megbéníthassák az egész várost

Párizzsal ellentétben Brüsszelben hétfőn csúcsosodhatnak ki azok a tüntetések, amelyekre több országból érkeznek részvevők. A helyi sajtó értesülései szerint elképzelhető, hogy az egész város megbénul majd. A hatóság ennek kapcsán elismerte, nem ismerik az európai szabadság konvoj pontos terveit, így azt sem tudják előre meghatározni, mire készüljenek. Azonban a belga rendőrség igyekszik a szomszédos államokkal összhangban koordinálni az eseményeket.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban