Na hlavný obsah

További új autóbuszokkal és villamosokkal bővíti gépparkját a fővárosi tömegközlekedést üzemeltető a DPB

A fuvarozó összesen 94 buszra adott le megrendelést, és a versenyfolyamatok ellenőrzése után készen áll új alacsonypadlós villamosok megrendelésére.

További új autóbuszokkal és villamosokkal bővíti gépparkját a fővárosi tömegközlekedést üzemeltető a DPB
Foto: TASR

Tavaly májusban kötött keretszerződést a pozsonyi tömegközlekedési vállalat 70 darab új Otokar Kent C típusú csuklós autóbusz megvásárlására. Egy ilyen jármű ára csaknem 255 ezer euró. A szerződés értelmében megrendelésre került az első 40 darab, amit ez év elején fokozatosan helyeztek üzembe.

„Az elvégzett tesztek és a pozitív tapasztalatok alapján rövid időn belül úgy döntöttünk, hogy a további 30 járművet is megrendeljük, miközben éltünk a lehetőséggel és még egy darab újabb, korszerű csuklós buszt is megrendeltünk”

– mondta Martin Chlebovec a DPB szóvivője.

Információs rendszerrel felszerelt alacsonypadlós járművekről van szó az egyes megállókról történő valódi indulási idők feltüntetésével, kamerarendszerrel, színes külső kijelzőkkel, wifivel, USB töltőkkel. Szintén automata utasszámlálóval, hőszigetelő ablakokkal és klímával, mely télen az utastér fűtésére szolgál.

Az év végén a DPB több mint 19 millió eurós keretszerződést is kötött 80 darab új rövid, 12 méter hosszú busz szállítására, ugyanilyen modern felszereléssel. A szerződés alapján a cég a közelmúltban 63 ilyen járművet rendelt.

„Mindkét esetben 12 hónapban határozzák meg a szállítási határidőt, de előfordulhatnak már korábban is Pozsony utcáin“ – mondta a szóvivő. Az új alacsonypadlós villamosok esetében a DPB 2021. december elején hirdette ki az egy- és kétirányú járművek beszállítói pályázatának nyerteseit. 30 darab egyirányú és tíz darab kétirányú alacsonypadlós villamos érkezik majd, ugyanúgy modern technológiával felszerelve. „A versenyellenőrzési folyamatok befejezése után kerül sor a megrendelés elküldésére“ –

– szögezte le Chlebovec.

Az egyirányú villamosok beszerzését európai uniós forrásból finanszírozzák, amelynek biztosítására a társaság 2021 augusztusában megállapodásokat kötött a Közlekedési Minisztériummal vissza nem térítendő anyagi hozzájárulás nyújtásáról. A kétirányú villamosok beszerzését vagy a főváros, mint a DPB egyedüli részvényese támogatási forrásaiból, vagy a város saját forrásaiból vagy uniós forrásból finanszírozzák.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban