Na hlavný obsah

A pápa is a további tárgyalásokat szorgalmazza az orosz-ukrán konfliktusban

A Kreml szóvivője szerint a francia és az ukrán elnök közötti tárgyalások pozitív jeleket mutatnak.

A pápa is a további tárgyalásokat szorgalmazza az orosz-ukrán konfliktusban
Foto: TASR/AP

Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője pozitívan értékelte Emmanuel Macron francia elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő közötti tárgyalásokat, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy Ukrajna nem kötelezte el magát a minszki egyezmény betartására, tájékoztattak orosz hírügynökségek.

„Az alapján, ami Macron és Zelenszkij sajtótájékoztatóján elhangzott, pozitív jeleit látom annak, hogy az ukrajnai helyzet a minszki egyezmény betartásával megoldódhat“

– mondta az orosz szóvivő

Peszkov hozzátette, hogy az ukrán elnök kijelentéseiből nem következik egyértelműen, hogy Ukrajna a minszki egyezmény betartására törekedne.Macron és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn abban állapodtak meg, hogy az általuk képviselt országok továbbra is kötelesek a minszki egyezmény szerint eljárni. A két államfő abban is megegyezett, hogy további tárgyalásokat folytatnak, de a Kreml szóvivője szerint ez még nem valósult meg. Macron a nyugati világ vezetői közül az első, aki az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta Oroszországba utazott.

Ferenc pápa szerdán szintén állást foglalt a kérdésben, szerinte egy ukrajnai háború őrültség lenne. A katolikus egyház vezetője reméli, hogy a konfliktus a nyitott párbeszédnek köszönhetően megoldódhat.

„Továbbra is imádkozunk a békéért, hogy a normandiai tárgyaló felek a feszültséget és a háborús fenyegetést komoly párbeszéddel megoldják“ – mondta a pápa. A normandiai tárgyaló felek közé Oroszország és Ukrajna tartozik, Németország és Franciaország közvetítésével.

„Ne felejtsük el: a háború őrültség.“

– jelentette ki az egyházfő.

A görög katolikus egyház ukrajnai érseke még tegnap meghívta Ferenc pápát Ukrajnába, mert úgy látja, ez egy hatalmas gesztus lenne, amely akár a békét is elhozhatja.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, Oroszország az ukrajnai határra több mint százezer katonát mozgósított, de tagadja azokat a vádakat, hogy támadást tervezne Ukrajna ellen. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban