Na hlavný obsah

Törvénytelen megfigyelések történtek Izraelben

Az izraeli belbiztonsági miniszter ígéretet tett arra, hogy kormányzati vizsgálóbizottságot állít fel, miután kiderült, hogy az izraeli rendőrség tömegesen figyelt meg embereket törvénytelenül.

Törvénytelen megfigyelések történtek Izraelben
Foto: TASR

Kormányzati vizsgálóbizottság felállítására tett ígéretet Omer Barlev, a rendőrséget felügyelő izraeli belbiztonsági miniszter. Kiderült ugyanis, hogy az izraeli rendőrség tömegesen figyelt meg embereket és gyűjtött róluk információkat olyan kémprogrammal, amelyet törvénytelen módon telepítettek okostelefonokra. A belbiztonsági miniszter kifejtette, a bizottság mélyrehatóan feltárja majd az állampolgári jogok és a magánélet sérelmét a kérdéses időszakban. Hangsúlyozta, hogy az esetleges törvénysértések a korábbi kormányok idején történtek.

„Ha igazak, akkor nagyon súlyosak a vádak. Ez, és más hasonló eszközök nagyon fontosak a terrorizmus, és a bűnözés elleni küzdelemben, de nem céljuk a széleskörű adathalászat izraeli állampolgárokról, közéleti személyiségekről, s ezért meg kell értenünk, hogy pontosan mi is történt“

– fejtette ki Naftali Bennett korműnyfő.

A Kalkaliszt című gazdasági újság cikke szerint a rendőrség megfigyelt etióp zsidók és a mozgássérültek jogaiért küzdő civil tüntetőket, újságírókat, helyhatósági vezetőket, magas rangú minisztériumi tisztviselőket, üzletembereket. A volt miniszterelnök tanácsadóinak és fiának, Avner Netanjahunak, továbbá a törvénytelen telepek felszámolása előtt kémprogramot telepítettek a ciszjordániai telepesek okostelefonjaira is. A rendőrségen „technológia és adatorientált rendészeti tevékenység“ címen tartották számon a tömeges kémszoftver-használatot. A rendőri vezetők és a körzeti parancsnokok azzal érveltek, hogy korai tájékoztatásra van szükségük a tervezés érdekében, hogy meg tudják akadályozni például a nagyobb kereszteződések lezárását csúcsforgalomban, vagy a tüntetések erőszakossá válását. De felhasználták a kémprogramot korrupciós, fehérgalléros bűncselekmények vagy értékpapírral elkövetett csalások elleni nyomozásoknál, magas rangú köztisztviselők megfigyelésére, ha sajtónak kiszivárogtatásokkal vádoltak valakit, vagy titkosszolgálati adathalászatra gyanakodtak. A közbizalom visszaszerzése érdekében Jichák Hercog államelnök, Jakov Sabtaj rendőrfőkapitány, számos politikus és miniszter állami vizsgálóbizottság felállítását követelte.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban