Na hlavný obsah

Gyorsforgalmi vasútvonal épülhet a V4-es országok között

A pályázati kiírást hírdettek meg a négy ország fővárását összekötő vasútvonalra.

Gyorsforgalmi vasútvonal épülhet a V4-es országok között
Foto: SITA

A Szlovák Vasúttársaság versenypályázatot hirdetett a visegrádi négyek országait összekötő gyorsforgalmi vasútvonal megvalósításáról szóló nemzeti tanulmány megírására. A projekt várható összege másfél millió euró adómentesen – derül ki a pályázati kiírásból. A megbízás olyan nemzeti tanulmány kidolgozásáról szól, amely a Budapest-Pozsony-Prága-Varsó közötti nemzetközi gyorsforgalmi vasútvonal megvalósítását tartalmazza. 

„A tanulmány az adatgyűjtéssel és -elemzéssel megerősített konkrét intézkedésekre tesz javaslatot, és meghatározza azoknak a megoldásoknak a listáját, amelyek rövid, közép- és hosszú távon értékelhetők, tovább előkészíthetők és végrehajthatók“

– áll a közleményben.

A Szlovák Vasúttársaság olyan közlekedési, műszakilag, gazdaságilag és környezetvédelmi szempontból védhető megoldások kidolgozását igényli, amelyek megfelelnek a projekt célkitűzéseinek, és minden javasolt műszaki megoldáshoz optimális működési koncepciót terveznek. A vállalat szeretné továbbá felmérni és indokolni az új pályaudvarok vagy megállóhelyek új helyszíneken történő építésének szükségességét.

Ugyancsak szeretné felmérni, hogy a meglévő vasúthálózat mennyire lenne használható az új vasútvonal megépítése után. A tanulmánynak tartalmaznia kell egyebek mellett a pozsonyi csomópont, valamint Dévényújfalu – Jókút – szlovák-cseh államhatár vasútvonal meglévő vasúti infrastruktúrájának kapacitáselemzését is.

Az ajánlatok elbírálásának kritériuma az ár, a megbízást nem az uniós alapokból finanszírozzák. Az ajánlattevők március 28-ig nyújthatnak be ajánlatot vagy jelentkezhetnek résztvevőnek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban