Na hlavný obsah

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség aggódik a piaci árak kedvezőtlen alakulása miatt

Szlovákia északi részén a bevásárlóturizmus következtében a kereskedők már most 5–30 százalék közötti visszaesést tapasztalnak a vásárlások számát illetően.

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség aggódik a piaci árak kedvezőtlen alakulása miatt
Nadežda Machútová, , a Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke.

Lakosság az élelmiszerárak növekedésén érzékeli az inflációt

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség aggodalmát fejezte ki a piaci árak alakulása miatt, amelyek negatív hatásai egyre intenzívebbek. Nadežda Machútová, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint az áremelkedés okai széles körben ismertek, valamint a gazdaság minden szegmensét érintik. Az ország lakossága leginkább az élelmiszerárak folyamatos emelkedését érzékeli, hiszen ezeket a termékeket naponta vásárolják. Ebben az esetben azonban figyelembe kell venni azt is, hogy már a termelés költségei is emelkedtek, vegyük például az energiaárak növekedését. Így nem véletlen, hogy az élelmiszeripari vállalkozók is kénytelenek voltak az emelés mellett dönteni. 

„A kereskedelmi szférára gyakorolt negatív hatásokat tekintve a koronavírus kisebb problémának bizonyul, mint a gyorsuló infláció. A januári adatok szerint az infláció eddig sosem látott mértéket öltött, Szlovákia pedig a maga 8,5 százalékával jócskán meghaladja az euróövezeti átlagot, amely 5,1 százalék. Az Európai Központi Bank szintén elismerte, az inflációval kapcsolatos előrejelzések egyelőre bizonytalanok, várhatóan azonban a következő időszakban is magas marad az érték”

– mutatott rá Machútová.

Kereskedelmi Szövetség az intézkedéscsomagban látja a megoldást

A kiskereskedők mindennapjait azonban egyéb tényezők is bonyolítják.

„A kiskereskedelem jelenlegi helyzetét a környező országokban bevezetett intézkedések is befolyásolják. A szomszédos államokban nem csupán az élelmiszer-, az energia- és az üzemanyagárak kedvezőbbek, de a háztartások közvetlen támogatása is. A bevásárlóturizmus miatt pedig mi is egyre komolyabban érezzük ennek a hatását. Szlovákia északi részén a kereskedők 5–30 százalék közötti értékben mérik a vásárlások számának csökkenését”

– számolt be róla a szövetség elnöke.

A Kereskedelmi Szövetség szerint egy olyan intézkedéscsomag lenne a megoldás, amely elmei közvetlenül kiegészítik egymást. A szövetség tagjai egyértelműen támogatják az élelmiszerek áfájának ideálisan 5 százalékra csökkentését, ami az alapélelmiszerek esetében jelenleg 10 százalék, a többi termék esetében pedig 20 százalék. Továbbá csökkentenék az üzemanyagok áfáját, valamint a gasztroszektorra kiszabott áfa mértékét is.

Politikusok cselekvése nélkül a helyzet bonyolódhat

„Sajnáljuk, hogy a proaktív állami politika helyett eddig csupán szemlélői vagyunk ennek a kedvezőtlen helyzetnek, és a gyors cselekvés, valamint a rendszerszintű megoldások keresése helyett a kereskedőket azzal vádolják, hogy visszaélnek a helyzettel az árrés növelése érdekében. A tagjaink elutasítják az efféle kijelentéseket”

– jelentette ki Machútová.

Machútová szerint a politikusoknak minél előbb cselekednie kell, mert a fogyasztók vásárlói magatartása nem csupán a kereskedők nyereségét befolyásolja, hanem az állami költségvetés bevételeit is, így a helyzet tovább bonyolódhat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban