Na hlavný obsah

A félvezetők hiánya miatt terjesztett be az Európai Bizottság törvényjavaslatot

A félvezetők hiánya miatt állt le a termelés több iparágban, aminek következtében súlyos veszteségeket szenvedett el több uniós ország gazdasága.

A félvezetők hiánya miatt terjesztett be az Európai Bizottság törvényjavaslatot
Foto: TASR

A törvény gazdasági és ökológiai előnyökkel szolgálhat

A félvezetők globális hiánya a termelés leállásához vezetett az egészségügyi berendezésektől kezdve egészen az autóiparig. Ennek következtében néhány uniós tagállamban az autógyártás 2021-ben a harmadára csökkent. Az Európai Bizottság ma egy komplex rendelkezésre tett javaslatot, amellyel az Európai Unió technológiai elsőségét kívánja bebiztosítani a félvezetők előállításában, szállításában és használatában. Az úgynevezett Európai törvény a chipekről növeli Európa piaci versenyképességét, illetve előre mozdíthatja a digitális és zöld gazdaságra történő átállást. 

A szóban forgó törvényjavaslat az Európai Unió erős oldalaira támaszkodik, a világviszonylatban is élenjáró technológiai szervezetekre és hálózatokra, de a számos úttörőnek számító különböző berendezéseket gyártó cégekre is. Az új törvény lényeges előrelépést hozhat a félvezetők kutatási, gyártási, szállítási szektorába.

Megelőzési stratégiára van szükség ha újra hiány merülne fel

A tervek szerint az unió 43 milliárd eurót különíthet el az ilyen célú magán és állami beruházásokra. Az unió arról is rendelkezik milyen megelőzési stratégiára és lépésekre van szükség, ha a jövőben problémák merülnének fel a beszállítói lánccal. Az unió ebben aktív részt vállalna, de aktív együttműködésre kéri a tagállamokat és a nemzetközi partnereket is.

A szóban forgó törvénynek lehetővé kellene tennie, hogy Európa megkettőzze a jelenlegi piaci részesedését a félvezetők területén 2030-ra.

Az Európai Bizottság tagjai is támogatják a törvényt

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatában közölte, hogy az előterjesztett törvény megváltoztathatja a játékszabályokat az egységes európai piac érdekében. Rövidtávon ellenállóbbá teszi Európát a jövőben felléphető hasonló válságokkal, hiszen a törvény a megelőzésről is rendelkezik. Hosszútávon a törvény Európát vezető iparihatalommá teszi a félvezetők előállításában.

Margrethe Vestager az Európai Bizottság digitalizációért felelős alelnöke szerint a chipek nélkülözhetetlenek a környezetvédelem és a digitális fejlődés szempontjából.

„Nem arra kéne támaszkodnunk, hogy a félvezetők beszállítását egy ország vagy egy vállalat biztosítja. Közösen kell többet tennünk: a kutatásokat, az újításokat, a terveket és a gyártó berendezéseket illetően” – fogalmazott. A tervezett változtatások szerinte előnyösek a nemzetközi partnerek számára is, mert a törvény garantálja, hogy a jövőben nem lesznek komoly problémák a félvezetők és a csipek beszállításával.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban