Na hlavný obsah

Az orosz értelmiség is ellenzi az esetleges orosz-ukrán háborút

A világ vezető politikusainak a célja továbbra is az, hogy a kialakult helyzetet diplomatikus módszerekkel oldják meg.

Az orosz értelmiség is ellenzi az esetleges orosz-ukrán háborút
Mark Rutte holland miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója Kijevben 2022. február 2-án. Foto: TASR/AP

A brit és a holland miniszterelnök találkozója az ukrán elnökkel

A napokban több politikus is Ukrajnába látogatott. Kedden Boris Johnson brit miniszterelnök, szerdán pedig Mark Rutte holland miniszterelnök találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A keddi találkozó után Boris Johnson brit miniszterelnök azt hangsúlyozta, ha az orosz csapatok megsértik az ukrán határt, Oroszországgal szemben azonnal nemzetközi szankciós csomag lép életbe. Szerda délelőtt a Mark Rutte holland miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elsősorban arra mutatott rá, hogy Ukrajna növeli ugyan haderejének hatékonyságát, a nyugati országoktól kapott fegyvereket azonban kizárólag a saját védelmükre kívánják használni.  

„Ez a látogatás épp akkor jött, amikor Ukrajnának támogatásra és segítségre van szüksége

– mutatott rá Zelenszkij.

A közös orosz-fehérorosz hadgyakorlat továbbra is aggodalomra ad okot

Eközben Oroszország és Fehéroroszország folytatja a közös hadgyakorlatot öt fehéroroszországi gyakorlótéren. Az orosz védelmi miniszter Szergej Sojgu ennek kapcsán azt mondta, az átláthatóság érdekében figyelmeztették a környező országokat. Az orosz csapatok az ukrán határon való gyülekezése és a hadgyakorlatok Kijev szerint okot adnak az aggodalomra. A Kreml azzal védekezett, hogy a napokban az ukrán csapatok is hadgyakorlatot tartottak az oroszok által elfoglalt Krím adminisztratív határai közelében.

A francia külügyminiszter Jean-Yves Le Drian a France 2 televíziónak adott interjújában kijelentette, az ukrán határon kialakult helyzet komoly, azonban jelenleg semmi nem utal arra, hogy Oroszország inváziót tervezne. Le Drian arról is szót ejtett, hogy a norman formátum országainak, vagyis Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország, politikai tanácsadói a legutóbbi találkozójuk során „szerény előrelépést” értek el. A francia külügyminiszter szerint van esély a konfliktus diplomatikus megoldására, csupán politikai akaratra van szükség.

Az orosz értelmiségiek nyilatkozata

A világvezetők mellett az orosz értelmiség is azt szeretné, ha Oroszország elkerülne egy Ukrajna ellen irányuló „erkölcstelen, felelőtlen és bűnös” háborút. Már több mint kétezren írták alá azt a dokumentumot, amelyben többek között tudósok, művészek és emberjogi aktivisták hangsúlyozzák, hogy Oroszországnak nincs szüksége erre a háborúra, mert senki nem veszélyezteti az országot.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban