Na hlavný obsah

Várhatóan emelkedni fog a szociális segély összege

Jelenleg több, mint 57 ezer polgár kap segélyt. Milan Krajniak munkaügyi és szociális miniszter szerint erről előbb vitatkozni kell. Boris Kollár házelnök az energiaszegénység megoldását is sürgeti.

Várhatóan emelkedni fog a szociális segély összege
Foto: TASR

Az áremelkedés mindenkit érint. Leginkább mégis az anyagi szükségben élőket. Aki rendszeres szociális segélyt kap, az havonta nem egészen 70 eurót vehet kézhez. Az egy, vagy több gyereket nevelő pár csaknem 180 €-t. Valamennyi képviselő egyetért abban, hogy az összegeket emelni kell. Jana Žitňanská, a Za ľudí képviselője azt mondta, a társadalomnak egy része rendszeres szociális segélyt kap, egy másik része alig-alig él meg, mert van valamilyen bevételük és nem jogosultak szociális segélyre.  Ők is érintettek, ezért a teljes gazdasági helyzetről akarunk beszélni – fogalmazott.

Ján Richter, SMER-SD-s képviselő, a parlament szociális ügyekért felelős bizottságának alelnöke amellett van, hogy találni kell módot a szociális segélyek összegének emelésére. Emellett azonban az energiaszegénységet is figyelembe kell venni, mondta. Lényeges meghatározni, hogy ki tartozik az energiaszegények közé – fogalmazott.

A fogalmat, vagy meghatározást a törvény nem ismeri. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint ezt meg kell oldani. Emlékeztetett, hogy a kérdés megoldást sürgette a köztársasági elnök is.  Úgy véli, hogy „a munkaügyi és szociális minisztériumon keresztül kell megoldást találni arra, hogy a leginkább érintett családokat valamilyen juttatással támogathassuk”.

Milan Krajniak (Sme rodina) tárcavezető mindenekelőtt az energiakiadásokhoz nyújtana támogatást. Február folyamán elkészül egy megoldás, amely az embereknek segítene csökkenteni az energiaárakat – jelentette ki.

Jelenleg a rendszeres szociális segélyt több, mint 57 ezer ember kapja meg. A Statisztikai Hivatal adatai szerint azonban a szegénység 870 ezer szlovákiai polgárt fenyeget.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban