Na hlavný obsah

Lemaradozóban a tanárbérek Szlovákiában de Magyarországon is

Hétfőn 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartottak Magyarországon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet és a Pedagógusok Szakszervezete. Hozzávetőlegesen 20 ezer pedagógus csatalakozott a figyelmeztetősztrájkhoz.

Lemaradozóban a tanárbérek Szlovákiában de Magyarországon is
Foto: 24.hu

Magyarországon a tanári fizetések még bérpótlékkal sem érik el a főiskolai végzettséghez viszonyított átlagkereset felét. Az életpálya modell sem váltotta be a várakozásokat, csak túlterheltté tette az oktatókat. A szakmából valósággal menekülnek, a pályakezdők között a tanári szakma egyáltalán nem népszerű. Az egyre elviselhetetlenebb tanárhiány így tovább fokozza a még aktív pedagógusok terheit.

Szlovákiában sem rózsás a helyzet. 3 százalékos béremelést követelt az Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezete, mely néhány napja tárgyalt Branislav Gröhling oktatásügyi miniszterrel. Az iskolaügyi miniszter ígéretet tett, hogy találkozót hoz össze pénzügyminiszterrel és munkaügyi miniszterrel. Ha nem kapják meg ezt az emelést kilátásba helyezték, hogy sztrájkba lépnek. A szakszervezetek december 7-től sztrájkkészültségben vannak. A szlovákiai pedagógusok három éve nem kaptak fizetésemelést, a három százalékos emelés is épphogy követi az inflációt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban