Na hlavný obsah

Pedagógussztrájk Magyarországon

Egyes helyeken fegyelmi eljárással fenyegették meg azokat a pedagógusokat, akik a sztrájkban szándékoztak részt venni.

Pedagógussztrájk Magyarországon
A kerítésre felakasztott ingek a sztrájk egyik jelképe. Foto: Telex

Két nagy magyarországi pedagógus szakszervezet a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hétfőre figyelmeztető sztrájkot szervezett. Még a délelőtt folyamán sem lehetett megállapítani a sztrájk mértékét, mert a minisztérium és az iskolavezetés figyelmeztetéseinek hatására több oktatási intézmény úgy döntött nem vesz részt a sztrájkban, míg mások éppen ellenkezőleg, ennek hatására döntöttek a részvétel mellett. A bíróság pénteken engedélyezte a sztrájkot, de az ítélet még nem lépett hatályba, és ezért nyilvánította törvénytelennek a sztrájkot az Oktatási Minisztérium. A pedagógus szakszervezetek szerint viszont maguk a hatóságok járnak el törvénytelenül.

 “Összehívták az iskolaigazgatókat, és a jogszabályokkal ellentétben arra kötelezték őket, hogy értesítsék a diákok szüleit, hogy az általuk látogatott intézményben nem lesz sztrájk.”

– nyilatkozta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetőségi tagja Nagy Erzsébet.

Egyes helyeken fegyelmi eljárással fenyegették meg azokat a pedagógusokat, akik a sztrájkban szándékoztak részt venni. Szolidaritásáról biztosította a sztrájkba lépő pedagógusokat több egyéb ágazatot képviselő szakszervezet is.

A pedagógus szakszervetek többek között a bérek 45 százalékos emelését követelik és a kötelező órák számának csökkentését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni. Amennyiben most nem járnak sikerrel, úgy márciusra korlátlan sztrájkot terveznek.

A pedagógusok hétfői figyelmeztető sztrájkja ugyanakkor ismételten ráirányítja a figyelmet a sztrájktörvény régóta esedékes felülvizsgálatának szükségességére is, különösen, ami a még elégséges szolgáltatás valamint a sztrájk jogellenességének kérdését illeti, amely rendelkezések alkalmazhatósága komoly problémákat vet fel mind a közszolgálat mind a versenyszféra területén. A kérdéskört övező jogbizonytalanság a szakszervezetek legfontosabb érdekvédelmi eszközét teszi gyakorlatilag alkalmazhatatlanná.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban