Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová megbízást adott a védelmi megállapodás aláírására

A köztársasági elnök a kormány javaslatára múlt pénteken látta el kézjegyével a megbízást - erősítette meg hétfő délelőtt Martin Strižinec szóvivő.

Zuzana Čaputová megbízást adott a védelmi megállapodás aláírására
Zuzana Čaputová köztársasági elnök és Jaroslav Naď védelmi miniszter. Foto: mod.gov.sk

Čaputová támogatja a szerződés megkötését

Zuzana Čaputová államfő korábban már jelezte, támogatja a Szlovák Köztársaság és az Egyesült Államok közötti védelmi megállapodás megkötését. Ugyanakkor azt is kijelentette, a szerződést csupán akkor hajlandó ratifikálni, ha kiegészítik egy záradékkal, amely arra vonatkozik, hogy a Szlovák Köztársaság hogyan értelmezi a dokumentumot.

A kormány már rábólintott a megállapodás megkötésére, így az elnökasszony felhatalmazást adhatott Jaroslav Naď védelmi miniszternek a dokumentum aláírására. Miután aláírták a megállapodást, az a képviselők elé kerül majd. Ha a parlament is jóváhagyja, a folyamat a köztársasági elnök ratifikációjával zárul.

A megállapodás lehetővé tenné az Egyesült Államok fegyveres erői számára a malackai-konyhai és szliácsi katonai repülőterek, illetve egyéb a megállapodásban szereplő létesítmények használatát. A megállapodás tíz évig lenne érvényben. Ezután egy éves felmondási idővel megszüntethető. Amennyiben a szerződés nem kerül felmondásra, továbbra is érvényben marad. 

Az ellenzék az ország szuverenitása miatt aggódik

A kormány képviselői szerint a megállapodás nem veszélyezteti a Szlovák Köztársaság szuverenitását. Az ellenzék azonban erősen bírálja az egyezményt, amerikai katonai bázisok létrehozását emlegetnek, valamint az amerikai csapatok az orosz határhoz történő közelítéséről, továbbá a szlovák állami hatóságok hatáskörének megnyirbálásáról beszélnek.

A védelmi miniszter azonban ismételten megnyugtatott mindenkit, hogy a megállapodás teljes mértékben tiszteletben tartja a Szlovákia szuverenitását, az alkotmányát és a jogrendjét.

„A megállapodást kísérő dezinfomációs kampány intenzív, valamint igyekszik az emberi érzelmekre hatni. Ez az ijesztgetés azonban teljesen felesleges”

– hangsúlyozta Jaroslav Naď.

Csütörtökön utazik Washingtonba a védelmi- és külügyminiszter

A védelmi tárca szóvivője hétfő délelőtt arról is tájékoztatott, hogy a megállapodás aláírására várhatóan február 3-án, csütörtökön kerül majd sor. A szlovák delegáció, amelyet Jaroslav Naď védelmi miniszter és Ivan Korčok (SAS) külügyminiszter vezet, már a napokban Amerikába utazik.

„Nagyon hálásak vagyunk minden felelősségteljes embernek és politikusnak, akik tisztában vannak a megállapodás fontosságával, amelynek köszönhetően szorosabb együttműködést kötünk az egyik stratégiai szempontból igen jelentős partnerünkkel. Ez egy felelősségteljes lépés, valamint egy erős üzenet arról, hogy Szlovákia milyen irányba halad”

– jelentette ki Naď.

A védelmi tárca vezetője elutasította, hogy a megállapodás megkötése összefüggésbe hozható az Ukrajnában kialakult helyzettel. Az együttműködésről szóló dokumentum létrejöttét ugyanis több éves előkészítő munka előzte meg.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban