Na hlavný obsah

Szlovákiába is érkezhetnek NATO-csapatok

Moszkva továbbra is úgy látja, a deeszkaláció legjobb formája, ha visszahívják a Kelet-Európában állomásozó NATO-csapatokat.

Szlovákiába is érkezhetnek NATO-csapatok
Robert Kaliňák védelmi miniszter

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan hétfőn foglalkozik majd az ukrán válsággal. A tanács összehívását az Egyesült Államok indítványozta. A NATO azonban a kialakult helyzet miatt katonák elhelyezését fontolgatja többek között Szlovákiában is. Az Ukrajnában kialakult fesztült helyzettel a parlament külügyi bizottsága csütörtökön foglalkozott volna. Határozatképtelenség miatt azonban hivatalosan nem tárgyalhattak, ugyanis csupán négyen jelentek meg.

Ivan Korčok külügyminiszter ennek ellenére zárt ajtók mögött tisztázta a bizottság tagjaival az Ukrajnával kapcsolatos aktuális információkat. Ezt követően az újságíróknak megerősítette, Szlovákiába is érkezhetnek NATO-csapatok.

„Ez egy logikus védelmi reakció az Észak-atlanti Szerződés Szervezete részéről. Eddig semmilyen döntés nem született. Önök kérdeznek, én pedig becsülettel válaszolok: igen, felmerült ez a lehetőség a szövetségesek között, hiszen látjuk milyen a helyzet. Amennyiben a NATO el szeretné látni a feladatait, akkor el kell kezdenie felkészülni. Ilyen alakulatok jelenleg a balti államokban és Lengyelországban vannak”

– magyarázta a külügyminiszter.

Az ellenzék ebben az esetben is azt hangsúlyozta, a kérdés kapcsán a parlamentnek kell kimondania a végszót.

„Számunkra ez egy jelentős információ, azonban látnunk kellene, hogy milyen okból érkeznének a csapatok. A végső döntést azonban mindenképpen a parlamentnek kell meghoznia”

– jelentette ki Juraj Blanár, a Smer-SD képviselője.

A védelmi tárca úgy reagált, bármilyen idegen katonai erők a Szlovák Köztársaság területére történő elhelyezéséről a szlovák illetékes szerv, ebben az esetben a parlament, dönt, nem pedig a NATO. A minisztérium arra is rámutatott, hogy a NATO-csapatok kivezénylése a keleti határra csupán egy az ukrán krízis lehetséges megoldásai közül.

Eduard Heger kormányfő eddig még nem kapott hivatalos felkérést a NATO-tól, hogy a szövetséges csapatok Szlovákia területén tartózkodjanak.

„A kormány prioritása a polgáraink védelme. Amennyiben érkezik egy ilyen kérés a NATO részéről, Szlovákia szuverén államként és felelősségteljes szövetségesként dönt majd”

– olvasható a kormányhivatal közleményében.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban