Na hlavný obsah

Az oroszoknak küldött amerikai válasz a diplomáciát részesíti előnyben

Washington elküldte írásbeli válaszát Moszkva Ukrajnával kapcsolatos követeléseire. A Fehér Ház szerint az amerikai válasz „komoly diplomáciai útvonalat” jelöl ki.

Az oroszoknak küldött amerikai válasz a diplomáciát részesíti előnyben
Antony Blinken Foto: TASR/AP

Oroszország még december közepén juttatta el egy kétoldalú szerződés tervezetét az Egyesült Államoknak, amelyben többek között arra tettek javaslatot, hogy az Egyesült Államok kötelezze el magát a NATO keleti terjeszkedésének leállítása mellett. Washington azonban most írásbeli válaszában egyértelműen elutasította a bővítés felfüggesztését, valamint annak lehetőségét, hogy a NATO korlátozza az idegen haderők jelenlétét Közép- és Kelet-Európában.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt állítja, az Egyesült Államok nyitott a párbeszédre, így maga a dokumentum is azt tükrözi, hogy Washington a diplomáciát részesíti előnyben.

„Javaslatot tettünk egy kétoldalú megállapodásra, amely növelné a katonai pozíciók átláthatóságát Ukrajnában, valamint olyan lépéseket ajánlottunk, amik növelnék a bizalmat az Európában zajló hadgyakorlatok kapcsán. Lehetőséget látunk arra, hogy előrelépést érjünk el a leszerelés kérdésében, amely a rakéták európai telepítését érinti, valamint a nukleáris fegyverek leszerelését illetően is, ami növelhetné a stabilitást”

– magyarázta Blinken.

Az amerikai külügyminiszter arról is beszámolt, hogy az elkövetkezendő napokban további megbeszélésekre számít Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Ezt az állítást azonban a Kreml eddig nem erősítette meg.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban