Na hlavný obsah

Szerdai kormányülésen szó volt a kötelező oltásról

Témák között szerepelt az ország védelmével kapcsolatos terv, és a hatékony biztonsági kockázatkezelés megerősítése.

Szerdai kormányülésen szó volt a kötelező oltásról
Foto: SITA/Branislav Bibel

Jöhet a kötelező oltás?

Eduard Heger (OľaNO) miniszterelnök megerősítette a mai kormányülés előtt, hogy kötelezővé tehetik a koronavírus elleni védőoltást. A tervezett intézkedést alátámasztja kötelező védőoltásról szóló elemzés, amit az Egészségügyi Minisztérium megrendelésére készítették el.

“Ha a vírusnak egy újabb olyan variánsa ütné fel a fejét, amelytől sokan kórházi ápolásra szorulnának, akkor kezdhetjük mérlegelni az oltás kötelezővé tételét.”

– nyilatkozta Heger.

A kormányfő emlékeztetett,  hogy a covid elleni oltások biztonságosak, és egyben csökkentik a járvány terjedésének kockázatát. Állítása szerint most az a fontos, hogy megvárjuk és figyeljük a járványhelyzet alakulását. Ugyanakkor Mária Kolíková (SaS) miniszter szerdai, kormányülés utáni nyilatkozatából kiderült, hogy megjelenik a kötelező védőoltásról szóló jogi elemzés. Ez egy elméleti dokumentum, amelynek frissített változatára lesz szükség, ha a kormány úgy dönt, hogy fontolóra veszi a kötelező védőoltást. Kolíková kifejtette, hogy ez az elemzés a kötelező védőoltás lehetőségével foglalkozik, és kijelenti, hogy ez alkotmányosan lehetséges.

Az iskolák már tapasztalják az újabb járványhullámot

A járványhelyzet az iskolákban is romlik. Jelentősen megnőtt a karanténba helyezett diákok száma az elmúlt héten – a diákok több mint 20 százaléka otthonról tanul – sokan vannak karanténban amiatt, hogy fertőzött osztálytársakkal vagy tanárokkal kerültek kapcsolatba. Az iskolákban a tanulók csaknem 80 százaléka nappali tagozatos oktatásban részesül.

„Az elmúlt héten rekordszámú tanuló  végezte el az öntesztelést, összesen 563 470 tesztről beszélünk, melyeknek 2,11 százaléka volt pozitív.“

– számolt be Svetlana Síthová, az Oktatási Minisztérium államtitkára.

Döntöttek a védelmi tervezésről

Az ország védelmével  foglalkozó terv részleteit, ideértve a kapcsolódó dokumentációt, valamint a fegyveres erők államvédelmi célú felhasználásának tervezési rendjét új kormányrendelet szabályozza, amelyet a kabinet szerdai ülésén hagyott jóvá. A dokumentum a védelmi tervezéssel és a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek államvédelmi célú felhasználásának tervezésével, a fegyveres erők mozgósításával és az államvédelmi célú gazdasági mozgósítással foglalkozik külön szabályozás szerint.

Több hangsúlyt kivánnak fektetni a fenyegetések megelőzésére

Az állam a hatékony biztonsági kockázatkezelés megerősítésére is hangsúlyt kíván fektetni. Rendszerszintű intézkedéseket javasol a biztonsági fenyegetések megelőzésére, felkészültségére és reagálására vonatkozóan a Szlovák Köztársaság Nemzetbiztonsági és Fenyegetettségi Kockázati Stratégiájában, ezt a  dokumentumot szintén elfogadta a kormány. A stratégia végrehajtásának 2022 és 2024 közötti cselekvési tervét a belügyminiszternek június végéig kell benyújtania.

Lelkipásztorok segítségnyújtása a roma közösségeknek

A mai kormányülésen jóvahagyták a roma közösségekben folyó missziós lelkipásztori projekt folytatását is, amelynek megvalósítására 2022-ben a kormány 330 ezer eurót különít el 23 lelkipásztori asszisztens munkájának kifizetésére a roma közösséggel foglalkozó településeken, elsősorban Kelet-Szlovákiában.

Fejlesztési együttműködés a humanitárius válságokra összpontosít

2022-ben az ország fejlesztési együttműködése a 2030-ig szóló menetrend fenntartható fejlődési céljainak teljesítésére, és a humanitárius válságok terén nyújtott segítségnyújtásra, valamint olyan globális kihívások kezelésére is összpontosít, mint az éghajlatváltozás, az illegális migráció és a Covid-19 világjárvány.

Új államtitkár az egészségügyben, egyszeri segítségnyújtás a randkívüli eseményt átélő településeknek, a kormány átvállalja az elhunytak lakóhelyükre való visszaszálításának a költségeit

A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának javaslatát is sikerült jóváhagynia a kormánynak, amely arra irányul, hogy az olyan települések, amelyeken valamilyen rendkívüli esemény történt,  egyszeri  támogatásban részesüljenek amelynek összértéke több mint 122 ezer euró. Lenka Dunajová Družkovská lesz a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának új államtitkára január 27-től, kinevezését mai ülésén hagyta jóvá a kormány, valamint arról is döntöttek, hogy a koronavírusban elhunytak lakóhelyükre történő visszaszállításának költségeit az állam megtéríti a hozzátartozóknak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban