Na hlavný obsah

A katonai hírszerzés egykori vezetőjének holttestére bukkantak

A NAKA már vizsgálja Peter Bučko halálának körülményeit.

A katonai hírszerzés egykori vezetőjének holttestére bukkantak
Foto: TASR / Jaroslav Novák

Peter Bučka karrierje hivatásos katonaként indult, de már fiatal korában beszervezte az akkori titkosszolgálat. A bársonyos forradalom előtt pár évvel Washingtonba küldték mint ügynököt, természetesen a jól ismert diplomata fedő történettel. Az volt a feladata, hogy munkatársként beszervezzen valakit, aki az amerikai hadseregről szóló információkkal látta volna el az akkori Csehszlovákiát. A küldetés nem sikerült, mert két hét alatt leleplezték és kitoloncolták az Egyesült Államokból. A volt ügynököt holtan találták a Pozsonyhoz tartozó Dévény melletti kőfejtőben. A rendőrség szóvivője szerint azt sem tartják kizártnak, hogy gyilkosság áldozata lett.

“Az országos bűnügyi hivatal nyomozója gyilkosság gyanúja miatt indított nyomozást. Az ügyben boncolást rendeltek el.”

– mondta Andrea Dobiášová rendőrségi szóvivő.

2013-ban a katonai hírszerző szolgálat egyesült a katonai elhárítással  és ma egy fedél alatt működnek, katonai hírszerzés megnevezéssel. Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter, aki Bučko későbbi utódja volt azt állítja, hogy húsz éve nem volt vele kapcsolatban.

„Hogy a mai napig dolgozott e valamilyen kötelékben, arról nekem nincsenek információim, várjuk meg a nyomozás eredményét.“

– nyilatkozta a belügyminiszter.

Ezzel szemben Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter azt állítja, hogy Bučka a Dzurinda kormány megalakulása után befejezte a biztonsági erők 

„De több olyan információt kaptunk, hogy Jahnátek úrral és Bödör úrral állt kapcsolatban.“

– mondta Naď.

 Bučka a titkosszolgálati karrierje végeztével valóban Ľubomír Jahnátek környezetében  tevékenykedett. Amikor Jahnátek földművelésügyi  miniszter lett, akkor Bučka lett a minisztérium szolgálati irodájának főtitkára. A nyomozásban illetékes személyek azonban jelenleg nem akarnak találgatni azt illetően, hogy halála összefüggésbe hozható e a Nyitrán működő üzletemberek csoportjával.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban