Na hlavný obsah

Pénzszűkében az önkormányzatok

A magas energiaárak okoznak gondot az önkormányzatoknak, és a gazdasági tárca szerint őszre elfogy a pénzük. A koalíció keresi a helyzetre a megoldást.

Több tucat,  sőt akár több száz millió euróra is rúghat az a  pénzcsomag,  amelyet az állam az önkormányzatoknak készít elő, hogy az iskolákban, kórházakban, szociális otthonokban legyen áram és fűtés.  Egyenlőre nem  tudni,  lesznek e kiesések, vagy fizetési hátralék, de egy dolog biztos, a határidő, amikorra elfogy a pénz,  visszatarthatatlanul közeleg.

“Az első információk szerint előreláthatólag augusztusban vagy szeptemberben fogyhat el  a pénz – vélekedik Karol Galek,  a Gazdasági Minisztérium államtitkára. Az önkormányzatok szerint a helyzet katasztrofális és már tavaly októberben felhívták az állam figyelmét a problémára. Legalább 7000 épületről van szó, és ezen kívül még több ezer épület áll az önkormányzatok igazgatása alatt.

“A városok és falvak önkormányzatai  nemrég, a múlt év végén fogadták el az új költségvetést. Most újra össze kell ülniük, hogy módosítsák, és  minél több, befektetésre szánt pénzt  átcsoportosítsanak  a megnövekedett energia árak fedezésére. A 200-300 százalékos energiaár növekedés mellett ez sokaknak nem fog sikerülni.”

– mondta Michal Kaliňák,  a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának szóvivője.

Az állam azt állítja, hogy több jolly joker van a kezében, ami biztosítja hogy a közműhálózat ne roppanjon össze. Több millió euró van a környezetvédelmi alapban, a nemzeti nukleáris pénzügyi alapban, vagy az átmeneti áfacsökkentésben. Ezekhez a lépésekhez viszont még politikai megegyezésre van szükség. Gond lehet például az átmeneti áfacsökkentéssel, az államtitkár Karol Galek nem veti el a hasonló megoldásokat, de arra figyelmeztet, hogy ez csak részleges megoldást jelentene.  Az ellenzék szerint viszont pont az élelmiszerek vagy az energiaárak esetében elkerülhetetlen az  áfacsökkentés.

“Ha lesz javaslat, nekem teljesen mindegy,  ki nyújtja be, nem érdekel az sem, ha maga az antikrisztus, akkor is természetesen támogatni fogjuk.”


– nyilatkozta a Smer SD részéről Robert Fico.

Milan Krajniak  munkaügyi miniszter  a múlt héten még azt nyilatkozta, hogy az energiaárak állami ellentételezése nem csak a nagyvállalatokat érintheti, hanem a háztartásokat is.

“Hiszem, hogy az elkövetkező hetekben az eddigi díjszabások, többek közt a gázárcsökkentésen kívül,  további intézkedéseket is foganatosíthatunk  – vélekedett  Krajniak. Ami az önkormányzatok helyzetét illeti, a koalíció ennek a kérdésnek a megoldását január végére hagyja.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban