Na hlavný obsah

Fokozódik az ukrán helyzet

Napról-napra nagyobb a feszültség Ukrajnában, ahol a nyugati szövetségesek támogatását várják az esetleges orosz beavatkozás következtében.

Amerikai csapatok már készenlétben

Több ezer amerikai katonát helyezett készültségbe az Egyesült Államok, hogy növelje a biztonsági helyzetet a kelet-ukrajnai régióban. Washington kész az ukrán-orosz határra vezényelni őket, ha a helyzet megkívánja. Joe Biden amerikai elnök egy videóhíváson keresztült konzultált az európai vezetőkkel. A Fehér Ház vezetője nagyon hasznosnak minősítette a videókonferenciát.
A Kreml közben a Nyugat további agressziójáról beszél.

A videókonferencia mintegy 80 percen át tartott. Joe Biden nagyra értékelte, hogy Európában konszenzus alakult ki a kelet-ukrajnai helyzettel kapcsolatban. John Kirby, a Pentagon szóvivője bejelentette, hogy összesen 8500 amerikai katonát helyeztek készültségbe az esetleges orosz invázió miatt az Egyesült Államokban. Kirby elmondta, hogy a fokozott készenlétbe helyezett amerikai csapatok célja a NATO gyors reagálású haderejének megerősítése. „Az Egyesült Államok megvédi érdekeit, és határozottan válaszol minden olyan agresszióra, amely árt az Egyesült Államoknak, szövetségeseinknek vagy partnereinknek. Ezért kell készenlétben lennünk” – mondta a szóvivő. Ezt Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is üdvözölte.

„Fontolgatjuk a katonai jelenlét növelését a szövetség keleti részén. Mindezt a nemzetközi joggal összhangban”

– fejtette ki Stoltenberg.

Oroszok hisztériakeltést emlegetnek

A Kreml szóvivője az ilyen lépést agresszívnak tartja. „A NATO keleti szárnyának megerősítése fokozza a feszültséget a biztonság szférájában” – fogalmazott Dmitrij Peszkov, s egyben információs hisztériakeltéssel vádolta meg a szövetséget és Washingtont.

 „Felhívom a figyelmet arra, hogy mindez nem amiatt történik, amit mi, Oroszország teszünk. Mindez amiatt történik, amit a NATO, az Egyesült Államok tesz, és az általuk terjesztett információk miatt”

– tette hozzá a Kreml szóvivője.

Ukrajna a nyugati szövetségeseiben bízik

Közben az ukrán parlament ma elfogadott egy határozatot, amelyben nemzetközi intézményekhez és külföldi államokhoz fordul felhívással Oroszország Ukrajnával szembeni katonai zsarolása miatt. Az előterjesztésben a parlament kimondja, hogy Oroszországnak a nemzetközi partnerekkel szemben támasztott követelései, amelyekkel meg akarja akadályozni Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseinek megvalósulását, számos nemzetközi szerződés, valamint a nemzetközi jog elveinek és normáinak megsértését jelentik.

Az ukrajnai orosz invázió fenyegetésével a legtöbb nyugati szövetséges megpróbálja támogatni Kijevet, és megbékíteni az észak-atlanti szövetség sebezhető tagjait. Egy, a The Wall Street Journal hasábjain megjelent cikk szerint Németország azonban más utat választott, és az orosz érdekeket helyezi előtérbe a nyugati érdekekkel szemben. Tom Rogan, a cikk szerzője úgy véli, hogy Berlin preferenciái az olcsó gáz, a Kínába irányuló autóexport és – mint fogalmaz – a csendes orosz elnök, Vlagyimir Putyin. Ezt egyebek mellett azzal támasztja alá, hogy Németország nem volt hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának, és Észtországot is aktívan megakadályozza ebben. „Az elmúlt napokban Nagy-Britannia páncéltörő fegyvereket szállított Ukrajnába, és hírszerző repüléseket hajtott végre. Míg a hírszerző repüléseket a legrövidebb úton – vagyis Németország felett – hajtották végre Nagy-Britanniából Ukrajnába, addig a fegyvereket szállító brit repülőgépek elkerülték a német légteret” – közli az amerikai napilap. 

Korčok bízik a sikeres diplomáciai megoldásban

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának keddi ülése után úgy fogalmazott, hogy az Oroszországi Föderáció néhány, az ukrán helyzettel kapcsolatos követelését Szlovákia nem fogadhatja el. A külügyminiszter továbbra is lát esélyt a diplomáciai megoldásra. Jaroslav Naď védelmi miniszterrel egyetértettek abban, hogy a helyzet rendkívül súlyos. Naď szerint az ukrán határon mintegy 130 ezer orosz katona sorakozott fel. Beszámolt a nehézfegyverzet jelenlétéről is, s hozzátette, hogy ezek közül néhány Szlovákia területét is képes lenne elérni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban