Na hlavný obsah

Felemás eredménnyel zárult a pénteki amerikai-orosz külügyminiszteri egyeztetés

Lényegében nem vezetett eredményre az orosz és az amerikai külügyminiszter pénteki tárgyalása Moszkva Nyugatot fenyegető ultimátumairól.

Felemás eredménnyel zárult a pénteki amerikai-orosz külügyminiszteri egyeztetés

„Ez nem egyezkedés volt, hanem az aggodalmak és az ötletek őszinte cseréje”

 – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter miután pénteken Genfben megbeszéléseket folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Nyíltak és hasznosak voltak a megbeszélések, és folytatódnak is, de Moszkva írásban várja a válaszokat javaslataira Washingtontól – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

A Kreml korábban arra szólította fel Washingtont és a NATO-t, hogy az észak-atlanti szövetség hagyjon fel a keleti bővítéssel és gyakorlatilag vonuljon ki Kelet-Közép-Európából.

Erre reagálva a román kormány megalapozatlannak tartja és elutasítja Oroszország azon igényét, hogy a NATO vonuljon ki Romániából és Bulgáriából – közölte a román külügyminisztérium pénteken.

Antony Blinken reméli, hogy a diplomácia továbbra is járható út marad, mert „kritikus pillanatban vagyunk”. Az amerikai külügyminiszter ismét figyelmeztetett, hogy ha Oroszország lerohanná Ukrajnát, akkor arra az Egyesült Államok és szövetségesei

„egységes, gyors és komoly választ fognak adni”.

A helyzet továbbra is feszült, mindeközben nagyszabású fehérorosz-orosz hadgyakorlatot tartanak februárban. A gyakorlaton részvevő orosz alakulatok már a héten elindulnak Fehéroroszországba.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban