Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová köztársasági elnök fogadta az egyházak képviselőit

A találkozón többek között arra keresték a választ, miként mérsékelhetnék a társadalomban uralkodó feszültséget és megosztottságot.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök fogadta az egyházak képviselőit

Már hagyománynak számít, hogy az államfő az új esztendő első napjaiban fogadja az egyházak képviselőit, hogy köszönetet mondjon az óévben végzett áldozatos munkájukért. Ez alkalommal a találkozó a szokásostól eltérő formában valósult meg. Zuzana Čaputová köztársasági elnök tárgyalni hívta az egyes felekezetek képviselőit, hogy megoldást találjanak a társadalomban uralkodó viszonyokra. Abban mindnyájan egyetértettek, hogy a világjárvány és a nézetkülönbségek okozta feszültség, valamint a megosztottság egyre nagyobb problémát jelent.

„Úgy gondolom, segítene, ha a társadalmunkra nem úgy tekintenénk, mint az emberek két szélsőséges csoportjának a szembenállására, akik csupán harcolni akarnak egymás ellen, mert van az embereknek egy olyan csoportja is, akik keresnek, akik hallgatnak mások véleményére, és akik látják az összefogás jelentőségét”

– jelentette ki Čaputová.

Az államfő a nyilatkozatában arra is kitért, a válsághelyzetekből kizárólag úgy kerülhetünk ki győztesen, ha összetartunk. Emiatt arra kérte a közszférában tevékenykedőket, hogy a véleménykülönbségeik ellenére azon értékek kapcsán, amelyek szerint élnek, és amiket közvetíteni szeretnének, törekedjenek az egységre.

„A vélemények különbözhetnek, de az értékek legyenek egységesek”

– hangsúlyozta az államfő.

Az elnökasszony szerint a pénteki találkozó maga is szimbolikus jelentőségű volt. A tény, hogy a különböző vallások képviselői mind elfogadták Čaputová meghívását, egy olyan egységet képvisel, amelyre az egész társadalomnak nagy szüksége lenne.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban