Na hlavný obsah

Az újságírónő, aki felkavarta a máltai politikai életet

Bár már lassan öt év telt el Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő halála óta, munkássága még most is képes friss gyümölcsöket hozni.

Az újságírónő, aki felkavarta a máltai politikai életet
Foto: SITA/AP

Galizia számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapocslatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe.

Daphne Caruana Galizia 2017-ben egy korrupciós ügy felderítésén dolgozott és a máltai miniszterelnök kényes ügyei után is kutakodott. Mint később kiderül Galizia nyomozásainak főszereplői kapcsolatban álltak egymással.

Képbe került Yorgen Fenech, egy olyan üzleti csoport igazgatója és társtulajdonosa, amely jelentős energiaipari beruházásokra kapott megrendelést 2013-ban a máltai államtól egy gázerőmű építése céljából. Az üzletembert az oknyomozó újságíró meggyilkolásával is összefüggésbe hozták.

Fenech korábban szoros kapcsolatokat ápolt magas rangú máltai politikusokkal is. A milliárdos üzletember ellen jelenleg gyilkosságban való bűnrészesség miatt folyik büntetőper.

De, mint később kiderült főszerep jutott Joseph Muscatnak, az újságíró meggyilkolását követően lemondott máltai miniszterelnöknek is. Muscat lakásában nemrég megjelent a máltai rendőrség is, ahol házkutatást tartottak egy korrupciós ügy kapcsán.

A máltai fejleményekről Zákonyi Bencével, rádiónk ibériai tudósítójával Vasik János beszélgetett.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban