Na hlavný obsah

Újabb jelentős változásokról döntött a kormány

A kormány ma jóváhagyta az Egyesült Államok és Szlovákia közötti védelmi együttműködésről szóló megállapodást, amely többek között lehetővé teszi, hogy az amerikai hadsereg igénybe vegye a konyhai és a szliácsi katonai repülőteret, valamint más, a megállapodásban szereplő létesítményeket. A szerződés tíz évre szól majd.

Újabb jelentős változásokról döntött a kormány

A Szlovákia és az Egyesült Államok közötti védelmi együttműködési megállapodást a mai kormányülés előtt a Biztonsági Tanács is elfogadta. Az Ivan Korčok külügyminiszter és Jaroslav Naď védelmi miniszter által előterjesztett javaslat lehetővé tenné az amerikai hadsereg számára, hogy a megállapodásban szereplő létesítményeket kiképzésre, a személyzet elszállásolására, valamint hadgyakorlatokra használják. A szerződés biztosítja a védelmi felszerelés, továbbá egyéb anyagok és készletek szállítását, osztályozását és tárolását az egyezményben szereplő létesítményekben.

„Ez a megállapodás nem csupán veszélytelen Szlovákia szuverenitása szempontjából, hanem ellenkezőleg csak fokozza azt, ugyanis lehetővé teszi, hogy a Szlovák Köztársaság hadereje sokkal hatásosabb módszerekkel védje az országot. Ebben pedig az egyik szövetségesünk lesz a segítségünkre”

– hangsúlyozta Ivan Korčok külügyminiszter.

A dokumentumot annak aláírása után a parlamentnek is jóvá kell hagynia, az elnökasszonynak pedig ratifikálnia kell.

A kormány ezen kívül elfogadta az új építési, valamint a területrendezési törvényjavaslatot. Ha a képviselők is rábólintanak, a jövőben nem lesz lehetséges az engedély nélküli építmények legalizálása.

„A központi építkezési hivatal az államigazgatás egy olyan központi szerve lesz, amely minden megyeszékhelyen rendelkezik majd képviselettel”

– magyarázta Štefan Holý, miniszterelnök-helyettes.

A miniszterek elfogadták a menedékkérőknek járó egyszeri juttatásról szóló javaslatot is, amely a létminimum háromszorosára emelkedhet.

A kabinet jóváhagyta a belügyminisztérium által kidolgozott tervezetet, amely értelmében a jövőben a személyi igazolványok elektronikus chipje az újlenyomatot, valamint az arcképet is tartalmazza majd. Mindezt biometrikus adatok formájában. Az újlenyomatvétel minden 12 évnél idősebb állampolgár számára kötelező lesz.

A kormányülés előtt Natália Milanová kulturális miniszter reagált a médiában megjelent információkra, amelyek szerint kapcsolatban állt Peter Tóthal, a SIS korábbi hírszerzési igazgatójával.

„Személy szerint nekem fogalmam sem volt a Marian Kočnerhez fűződő kapcsolatáról. Magánszemélyek magánbeszélgetéséről van szó, amely jóval azelőtt zajlott, hogy politikai pályára léptem volna. Amennyiben valaki turkálni szeretne ebben a kommunikációban, tegye meg” – jelentette ki Milanova, majd hozzátette, Tóthal kizárólag kollegiális viszonyban állt. A kiszivárgott beszélgetések szerint Tóth 2012 és 2016 között szerkesztette a jelenlegi kulturális miniszter blogját. Az e-mailes kommunikáció szerint Milanová állításával ellentétben azután is kapcsolatban maradt Tóthal, hogy elkezdett az OĽaNO-val dolgozni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban