Na hlavný obsah

Enyhülnek a tömegrendezvények szervezésének feltételei

Enyhíti a tömegrendezvények szervezésének a feltételeit a kormány. Eduard Heger kormányfő még a héten találkozik a kulturális élet képviselőivel, akik elégedetlenek, mert mostoha gyerekként kezeli a kabinet a kulturális intézményeket. Az oktatásügyi tárca nem teszi kötelezővé az öntesztelést. A honvédelmi minisztérium tagadja, hogy kötelező lenne a katonák számára a COVID-19 elleni védőoltás. A rendőrség szerint, biztonsági fenyegetést jelentenek az álhírek az ország számára.

Enyhülnek a tömegrendezvények szervezésének feltételei

Enyhíti a tömegrendezvények szervezésének feltételeit a kormány. OP- azaz oltottak és a COVID-19 betegségen átesettek üzemmódban lehet megtartani a rendezvényeket. Az alacsony kockázatú rendezvények legfeljebb 100 résztvevővel vagy a kapacitás 50 százalékával megtarthatók, a közepes kockázati szintűek legfeljebb 25 százalékos kapacitással. A férfi kézilabda Európa-bajnokságon a stadionok és más sportlétesítmények befogadóképességének legfeljebb 25 százalékáig engedélyezik a részvételt. A kabinet hétfői ülésén hagyta jóvá az intézkedéseket az országos tisztifőorvos javaslatai alapján. A pontos szabályokat Ján Mikas országos tisztifőorvos rendelete határozza majd meg.

Eduard Heger kormányfő, Natália Milanová kulturális miniszter és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kíséretében még a hét folyamán találkozni fog a kulturális élet képviselőivel, közölte hétfőn Ľubica Janíková, a kormányfő szóvivője. A találkozót a kulturális élet képviselői kérték, még az elmúlt hétvégén, mivel nem értenek egyet a kultúrára vonatkozó enyhítés múlt pénteken bejelentett feltételeivel. Nem tartják azokat elégségesnek, s ezért a lehető legrövidebb időn belül találkozni akarnak Eduard Heger kormányfővel, a kulturális miniszterrel, valamint az egészségügyi tárca vezetőjével.

Az SaS nem ért egyet azzal, hogy OP üzemmódban, legfeljebb 50 fő számára tegyék lehetővé a kulturális rendezvények megtartását. Az ilyen intézkedés nem oldja meg a tönkretett kultúra problémáját Roman Foltin SaS-es parlamenti képviselő szerint, aki úgy gondolja legalább 200 fős közönségre lenne szükség. A szlovákiai színházak nagy része számára tűrhetetlen állapot ötven néző előtt játszani a színházteremben – véli Jaroslav Dóczy, a Szlovákiai Színházak és Zenekarok Szövetségének elnöke, valamint a nyitrai Andrej Bagar Színház igazgatója. A Szlovák Nemzeti Színház viszont üdvözölte, hogy a színháztermek befogadóképessége 50 %-áig emelték az engedélyezett nézőszámot.

Hétfőn az is kiderült, hogy az oktatásügyi tárca nem teszi kötelezővé az öntesztelést, mert nagy az érdeklődés a szülők részéről, hogy gyermekeik rendszeresen tesztelve legyenek, így Svetlana Síthová oktatásügyi államtitkár szerint nem indokolt annak kötelezővé tétele. A honvédelmi minisztérium elutasítja, hogy kötelező lenne az ország Fegyveres Erőinek összes katonája számára a COVID-19 elleni védőoltás – közölte a tárca a Hlas párt vezetőjének, Peter Pellegrininek hétfői állítására reagálva.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban